27 februarie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România UE co-finanţare pentru mediu 2014-2020), semnat la Luxemburg, la 16 iunie 2016 (PL-x 13/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 17. Proiectul de Lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România Uniunea Europeană cofinanţare pentru mediu 2014-2020), semnat la Luxemburg, la 16 iunie 2016. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Comisia pentru buget?

Leonardo Badea Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Luxemburg, în data de 16 iunie 2016. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere, în fond, cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii. La dezbaterea proiectului de lege s-a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi avizul favorabil al Comisiei pentru afaceri europene. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, cofinanţare pentru mediu perioada 2014-2020. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Luxemburg, în forma prezentată de Guvern. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Vă rog.

Nicolae Neagu Bună ziua, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Grupul Partidului Naţional Liberal susţine acest proiect de lege, pentru că reglementează cadrul juridic şi de lucru în contractul cu Banca Europeană de Investiţii pentru tot ce înseamnă acţiuni guvernamentale pentru mediu, lucru pe care-l apreciem. Sperăm să fie dus la bun sfârşit şi să nu avem întârzieri. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii, dacă mai sunt, la dezbateri generale? Domnul deputat Cîtea.

Vasile Cîtea Stimaţi colegi, Avem spre discuţie ratificarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, pentru exerciţiul 2014-2020, semnat la Luxemburg în 2016. Împrumutul urmează a fi destinat finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale, corespunzător Axelor 3, 4 şi 5, pentru domeniile de dezvoltare a infrastructurii de apă, apă uzată, a managementului deşeurilor, refacerea ecosistemelor degradate, adaptarea şi schimbările climatologice. Acest nou acord urmează celor anterioare, în valoare de 1,3 miliarde de euro şi care au vizat sectorul transporturilor, dar şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Împrumutul urmează a fi acordat pe o perioadă de 25 de ani, având şi o perioadă de patru ani de graţie. Împrumutul urmează a fi gestionat de Ministerul Finanţelor Europene, alături de Ministerul Finanţelor Publice, care va asigura tragerea efectivă şi va servi Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Împrumutul, în valoare de 300 de milioane de euro, va fi acordat în cel mult 10 tranşe, până cel mai târziu la 31 decembrie 2024, iar rata dobânzii va fi determinată pentru fiecare tranşă în parte. Propunerea legislativă a fost pe agenda fostului Guvern, în baza unui memorandum, care a avut ca obiect negocierea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii. Având în vedere cele prezentate, Grupul PSD din Camera Deputaţilor va vota proiectul de lege.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii, dacă mai sunt, la dezbateri generale? Nu sunt. Nefiind amendamente, legea merge la votul final.