27 februarie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (PL-x 264/2013). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 8. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Procedură de urgenţă. Guvernul? Nu. Comisia? Comisia juridică? Domnul Varga.

Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Ambele comisii au fost sesizate spre dezbatere în fond cu acest proiect. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat. Consiliul Legislativ, de asemenea, a dat un aviz favorabil. Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, în prezent, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, precum şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, ambele, au avizat favorabil iniţiativa legislativă. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în sensul reglementării modalităţilor de stabilire a remuneraţiei membrilor executivi şi neexecutivi ai Consiliului de Administraţie, a directorilor, precum şi a membrilor consiliului de administraţie sau, după caz, a membrilor Consiliului de Supraveghere. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, cu unanimitate de voturi, ambele comisii au hotărât să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de lege enunţat.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Gheorghe.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal consideră oportună adoptarea acestui act normativ, dat fiind faptul că vine să reglementeze ceea ce înseamnă remuneraţia persoanelor aflate în consiliile de administraţie şi în funcţiile executive la companiile publice, un lucru deosebit de important în ceea ce înseamnă transparentizarea funcţiei publice şi debirocratizarea posturilor de la vârful planurilor de execuţie, al întreprinderilor unde capitalul de stat este prezent. Considerăm că fixarea acestei remuneraţii şi adoptarea acestei grile prevăzute prin lege, cât şi stabilirea unor criterii ferme de competenţă nu vin decât să înlesnească funcţionarea acestor societăţi care gestionează principalele active ale statului. Noi, Partidul Naţional Liberal, considerăm că o gestiune modernă, transparentă şi cât mai ruptă de sinecurismul care a caracterizat gestiunea activelor statului în ultimii 27 de ani reprezintă una dintre priorităţile de bază ale economiei naţionale. Drept urmare, Grupul Partidului Naţional Liberal susţine şi va vota în favoarea adoptării acestei ordonanţe. Vă mulţumim.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu. Vot final.