20 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (Pl-x 242/2016). ( rămasă pentru votul final )

Rovana Plumb Continuăm cu poziţia 52 a ordinii de zi. 52. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, Pl-x 242/2016. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Comisiile sesizate în fond, Comisia pentru administraţie publică şi Comisia juridică? Doamna vicepreşedinte Oana Florea, Comisia juridică.

Oana-Consuela Florea Raport comun asupra Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Guvernul a apreciat că Parlamentul va decide asupra oportunităţii adoptării acestei propuneri legislative. Comisia pentru drepturile omului a avizat favorabil. Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a hotărât avizarea favorabilă. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Anexei nr. 1 la Legea nr. 208/2015, în sensul majorării numărului de mandate de senatori, de la 2 la 6, şi a celor de deputaţi, de la 4 la 12, pentru Circumscripţia electorală nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării. În şedinţe separate, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia juridică au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea propunerii legislative. Aceasta, deoarece iniţiatorul nu prezintă o justificare a soluţiei concrete propuse prin expunerea de motive, care să aibă la bază date statistice oficiale referitoare la numărul exact al cetăţenilor români cu domiciliul în afara graniţelor ţării, creându-se astfel premisele existenţei unor vicii de neconstituţionalitate, sub aspectul încălcării prevederilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, referitoare la supremaţia Constituţiei şi a legii. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc.

Rovana Plumb Mulţumesc şi eu. La dezbateri generale? Vă rog, domnule deputat.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, doamnă preşedinte. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota împotriva respingerii acestui proiect de lege. Ni se pare absolut normal ca românii din diaspora să beneficieze de un număr, îmi permit să spun, chiar de-a dreptul minimal, de 6 senatori şi 12 deputaţi. Acest număr se raportează la adevăratele cifre care indică numărul real al cetăţenilor români care se găsesc astăzi în afara graniţelor. Sunt estimări care cifrează această sumă undeva între 3 şi 4 milioane de români care trebuie să fie reprezentaţi cu adevărat de cineva, aici, în Parlament. Mi se pare, pe undeva, că noi practic continuăm o formă de neglijare a ceea ce înseamnă drepturile românilor din afara graniţelor şi drepturile cetăţenilor români care în acest moment nu se mai găsesc pe teritoriul României. Pur şi simplu, revendicarea pe care o presupune acest proiect de lege nu este una deloc maximală şi este una, îmi permit să spun, de bun-simţ. Şi mi s-ar părea firesc să ne gândim şi la românii din afara graniţelor, dacă noi mai dorim pe undeva să fim o naţiune atât de mare şi unită şi o naţiune care să-şi poată recupera fiii plecaţi de-acasă, într-un interval de timp cât mai scurt. Noi, Partidul Naţional Liberal, suntem împotriva acestei respingeri şi vom vota împotriva respingerii acestui act normativ cu privire la drepturile românilor din afara graniţelor. Vă mulţumesc.

Rovana Plumb Mulţumesc. Domnul deputat Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Sunt chiar ipocrite afirmaţiile colegului de la PNL, pentru că în sesiunea parlamentară trecută, toate amendamentele pe care le-am făcut pe Legea electorală, privind creşterea numărului de parlamentari de diasporă, au fost respinse de Grupul parlamentar al PNL. Acum, să recunoaştem, toţi ne dorim să fie o legislaţie mai bună, pentru ca românii din străinătate să fie mai bine reprezentaţi. Dar acest proiect de lege nu îndeplineşte niciun fel de normă tehnică şi este un proiect care nu poate fi pus în practică, şi anticonstituţional. Şi haideţi, să punem şi cireaşa de pe tort. Guvernul Cioloş dă aviz negativ acestui proiect de lege. Greşeală strategică, stimaţi domni tehnocraţi: una spuneţi şi alta faceţi. Ca şi acum, în plen. Vă mulţumesc.

Rovana Plumb Mulţumesc. Domnul deputat Tomac. (Domnul deputat Victor Paul Dobre solicită cuvântul pe procedură.) Pe procedură. Vă rog, domnule deputat.

Victor Paul Dobre Cu toată stima pentru domnul doctor, cred că n-a citit ce trebuie. Partidul Naţional Liberal a avut o iniţiativă legislativă pentru dublarea mandatelor în Circumscripţia nr. 43, pe care dumneavoastră şi colegii dumneavoastră aţi respins-o. De asemenea, la Legea electorală am avut un amendament clar pe care dumneavoastră şi colegii dumneavoastră l-aţi respins. Domnule doctor, vedeţi că aţi încurcat legile. Mulţumesc. (Aplauze.)

Rovana Plumb Mulţumesc. Domnul deputat Tomac.

Eugen Tomac Stimată doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Există o realitate, la ora actuală, în întreaga lume: peste 10 milioane de români vorbesc limba română peste hotare. Reţineţi ce spun: 10 milioane de români, nu în mod obligatoriu şi cetăţeni ai României, se află peste hotarele ţării. S-a făcut primul pas în 2008, atunci când s-a decis să se înfiinţeze o nouă circumscripţie electorală, Circumscripţia nr. 43. Şi s-a decis, fără niciun fel de analiză, să se acorde patru mandate de deputat şi două de senator, pentru a-i reprezenta pe cetăţenii români care locuiesc peste hotare. Avem însă următoarea realitate. În Italia, o ţară extrem de apropiată, avem o comunitate românească de peste 1.200.000 de cetăţeni. Există ţări în Uniunea Europeană care au o populaţie mai mică decât numărul cetăţenilor noştri prezenţi în Peninsula Italică, state care au calitate de stat membru NATO şi membru al Uniunii Europene, şi se bucură de toate privilegiile pe care le oferă acest statut. În schimb, noi nu putem oferi un cadru juridic prin care să le asigurăm cetăţenilor români, de exemplu, din Italia, o reprezentare corectă în Legislativul de la Bucureşti. Deci cred că această iniţiativă trebuie întoarsă la comisie, iar o reformă sănătoasă, în ceea ce priveşte reforma parlamentară, trebuie să plece exact de la reprezentarea cetăţenilor români de peste hotare. În Republica Moldova avem peste jumătate de milion de cetăţeni români. Este nefiresc ca românii de peste Prut să nu aibă reprezentant de drept ales în Legislativul de la Bucureşti. Deci propun să se întoarcă această lege la comisie. Mulţumesc.

Rovana Plumb Domnul deputat Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian (Din sală i se spune să deschidă microfonul.) Nu că nu era important... Am uneori sentimentul că politica devine pentru unii dintre noi chiar o adevărată condiţie umană, un mod de existenţă, un mod de a interpreta, de a judeca ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Stimaţi colegi, Românii din străinătate nu sunt, în primul rând, o masă electorală care să ne asigure intrarea în Parlament. Românii din străinătate au probleme reale de identitate. Îmi amintesc, am fost în Italia acum câţiva ani şi îmi povesteau românii de acolo ce vânătoare de activişti politici se face din partea unor partide din România, care sunt mai preocupate să-şi facă filiale de partid decât să ajute şcolile româneşti şi bisericile româneşti din străinătate. Aş vrea să vă întreb... păstraţi răspunsul pentru dumneavoastră... aş vrea să vă întreb dacă cunoaşteţi vreun român care nu-i născut în spaţiile istorice româneşti? Mă refer la România de astăzi, Basarabia, Bucovina, Valea Timocului şi Zona Gyula. Veţi vedea că mulţi dintre dumneavoastră nu cunosc niciun român care nu-i născut în România. Ca scriitor, vreau să vă spun că nu există... O voce din sală : Cristian Boureanu.

Varujan Vosganian Stimate domn, ceea ce spuneţi dumneavoastră este cel mai bun argument că ceea ce spun aici are un fundament trist şi real. De pildă, în nicio istorie a literaturii române, de la Călinescu încoace, n-o să găsiţi niciun scriitor român care nu-i născut în spaţiile istorice româneşti. Există unul singur, fiul lui Duiliu Zamfirescu, care însă nu e un scriitor de rang. Ce vreau să spun cu asta? Problema noastră este ce facem cu fiii exilului. Problema noastră este că avem câteva milioane de români, şi dacă ei se vor comporta aşa cum s-au comportat cei care au plecat înaintea lor, fiii lor nu vor mai face parte din spaţiul cultural românesc. Problema noastră dramatică cu ei este cum să-i păstrăm spiritual, şi nu electoral, alături de noi. De aceea, atunci când vorbim în permanenţă de mai multe colegii, hai să ne întrebăm şi câţi votează, atunci când votează, din iniţiativa lor, şi nu mânaţi de tot felul de reţele obscure care-i folosesc pentru interese româneşti? De aceea, stimaţi colegi, această discuţie ar fi foarte potrivită dacă înaintea interesului nostru electoral am pune interesul patriotic, naţional. I-am ajuta pe aceşti oameni să rămână români. I-am ajuta şi i-am convinge ca fiii lor să rămână în continuare români şi să-i sperăm, într-o bună zi, împreună cu noi, acasă. Iertaţi-mă, această discuţie pe care o facem, în primul rând electoral, iar unele partide gâfâie la limita pragului electoral, în speranţa că aceia din străinătate le vor vota, ca să poată să intre în Parlamentul de acasă, mie mi se pare dureroasă şi departe de spiritul patriotic. Românii de afară fac parte din poporul român nu doar o dată la patru ani. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Rovana Plumb Vă mulţumesc. Mai doreşte cineva? Vă rog, domnul deputat.

Ionuţ Simionca Bună ziua, stimaţi colegi. Ca român din diaspora vorbesc acum şi nu un român care trăieşte în România. Am trăit 11 ani în America şi, credeţi-mă, valorile şi cultura românească sunt mult mai apreciate în diaspora. În diaspora, anul acesta, prietenii mei au mers la colindat 40, pentru că doresc să ţină tradiţiile vii. Deci respectul pe care trebuie să-l dăm românilor din diaspora cred că şi-l merită. Reţelele de socializare şi românii din diaspora n-au votat niciodată manipulaţi. Sunt mai informaţi ca mulţi români din România şi au votat cu sufletul tot timpul. Vă mulţumesc.

Rovana Plumb Mulţumesc şi eu. Domnul deputat Costescu, vă rog.

Manuel Costescu Ca deputat de diaspora, aş dori doar să amintesc că politicienii trebuie să se ocupe de lucrurile care aparţin de domeniul politicii. Şi cetăţenii din diasporă deja se descurcă foarte bine în anumite domenii. Pe reţelele sociale ne dăm seama că există mii de poveşti ale românilor. Toţi se plâng că identitatea naţională este erodată. Este în principal erodată de acţiunile pe care politicienii de acasă le fac. Asta aud de fiecare dată când discutăm cu ei. Şi din acest motiv trebuie să le deschidem canalele de comunicare, astfel încât problemele lor să fie auzite. Pentru aceasta, susţinem retrimiterea în comisii şi o analiză mult mai clară a numărului de reprezentanţi în Camera Deputaţilor şi în Senat, care să reprezinte cele 3 milioane, 4 milioane, nu ştim încă exact câţi români locuiesc în afara ţării. Acesta este un lucru regretabil. Ei trebuie să fie o lance pentru dezvoltarea economică a României. Ei lucrează în ţări, mulţi dintre ei, mai dezvoltate decât noi. Pentru aceasta trebuie să-i ascultăm şi să înţelegem atât problemele lor, cât şi sugestiile lor. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Rovana Plumb Mulţumesc. Domnul deputat Codreanu.

Constantin Codreanu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Dragi colegi, O să vorbesc de data aceasta în dublă ipostază, ca deputat de diaspora şi ca votant din diaspora. Şi este păcat să auzim în Parlamentul României sintagme de genul "partidele sunt reţele obscure". E ruşinos. Şi acum să vă citesc ceva. Este o lege. Dacă tot suntem în Parlamentul României, cred că ar fi cazul ca noi să fim primii care respectă legislaţia României. Legea nr. 373 din 24 septembrie 2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Capitolul I. Dispoziţii generale. Art. 3 alin. (2). "Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori". Or, fiecare dintre noi ştie foarte clar că numărul românilor, numărul cetăţenilor români din afara ţării urcă la câteva milioane. Şi este total neadecvat faptul că avem judeţe cu câteva sute de mii de cetăţeni care-şi exprimă votul şi au numere de două sau chiar de trei ori mai mari de reprezentare în Parlamentul României, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senatul României. Dincolo de orice, dincolo de orice discuţii sterile privind profitul electoral al unui partid sau al altuia, vorbim, în primul rând, de respectarea dreptului cetăţenilor noştri plecaţi în afara României de a fi reprezentaţi în Parlamentul României. Mulţumesc. (Aplauze.)

Rovana Plumb Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Dacă nu, supun la vot solicitarea de a fi trimis la... retrimis la comisie. Votăm cu cartelă, deci vă rog să vă pregătiţi cartelele. (Rumoare.) Putem începe? Vă rog, deschideţi votul. Închideţi votul. (Aplauze.) 100... 69 pentru, 64 contra, o abţinere şi 5 nu votează. (Rumoare.) N-am... n-am înţeles... Vă rog, un vicelider de grup sau liderul de grup... s-a întâmplat ceva din punct de vedere tehnic, n-are toată lumea cartelele? (Rumoare.) Vă rog, domnule Munteanu.

Ioan Munteanu Doamnă preşedinte, Colegii mei spun că votul nu a ieşit... de la cartelă? Nu se poate întâmpla nimic altceva dacă reluăm votul şi vor ieşi aceleaşi cifre. Adică ce, stimaţi colegi? Nu se numără cu degetul. Vă rog să reluăm votul, că sunt nemulţumiri.

Rovana Plumb Reluăm votul... (Rumoare.) Reluăm votul, a fost o solicitare făcută din partea unui vicelider... al Grupului PSD. Vă rog, domnule deputat.

Manuel Costescu Stimaţi colegi, Am avut un vot. Suntem împotriva reluării votului. Acesta este principiul votului, se votează o dată şi gata, nu reluăm... (Rumoare.)

Rovana Plumb Pe procedură, dacă un lider de grup doreşte reluarea votului, aşa cum se solicită şi retrimiterea la comisie a unei iniţiative legislative, poate să ceară reluarea votului. Pe procedură, vă rog. Da, domnule Tomac, pe procedură.

Eugen Tomac Doamnă preşedinte, Un vot, odată dat, s-a închis subiectul. Deci vă rog frumos, să respectăm această instituţie şi votul dat. (Aplauze.) Pleacă legea la comisie. Mulţumesc.

Rovana Plumb Vă rog, domnul deputat.

Ilie Dan Barna Urmărind punctele de vedere exprimate acum în Parlament, suntem toţi de acord că tema aceasta este o temă majoră pentru România. Tema reprezentării diasporei este o temă importantă pentru fiecare dintre noi. Faptul că am decis prin vot (Vociferări.)... faptul că am decis prin vot, toţi, că trebuie retrimisă la comisie... (Vociferări. Rumoare.) ... pentru o dezbatere reală este un lucru care este recomandabil pentru acest Parlament în acest moment. E un lucru firesc. Mulţumesc.

Rovana Plumb Domnul deputat Nicolăescu.

Gheorghe-Eugen Nicolăescu Doamnă preşedinte de şedinţă, Fără să vă supăraţi, dumneavoastră conduceţi şedinţa şi trebuie să respectaţi regulamentul. În acest moment, n-aveţi nicio prevedere regulamentară pentru reluarea votului. Nu aveţi! Poate să vă ceară un lider de grup ce vrea el. Trebuie să vă duceţi la Regulament. Vă permite Regulamentul sau nu să procedaţi într-un fel sau altul? De aceea, haideţi să închidem acest subiect, votul a fost dat, lucrurile sunt aşa cum sunt astăzi. Sigur, o majoritate aşa cum are PSD-ALDE, uneori poate fi şi minoritate, cum a fost acum. Se întâmplă. (Aplauze.)

Rovana Plumb Doamna deputat Pană.

Adriana-Doina Pană Mulţumesc, doamnă preşedinte. Cred că a existat o interpretare greşită din partea unor colegi. A fost o problemă tehnică. Sunt colegi care n-au reuşit să voteze! Or, a nu da dreptul unui coleg prezent în sală să voteze, eu cred că nu puteţi face treaba aceasta! Uitaţi-vă la câţi sunt prezenţi, faceţi prezenţa, totalizaţi câţi au votat şi o să se demonstreze că nu toţi colegii au putut vota! Mulţumesc.

Rovana Plumb Avem o problemă tehnică. Vă rog frumos să mă ascultaţi şi pe mine. Imediat... Sunt 139 de prezenţi, 69 au votat pentru, 64 împotrivă, avem o abţinere şi cinci persoane care nu votează. Cred că este afişat şi în spatele meu. Stimate colege şi stimaţi colegi, Pentru a fi întoarsă la comisie ar fi trebuit să fie 70 de voturi pentru. Deci, rugămintea mea este să înţelegem că pentru a putea fi retrimisă comisiei, această iniţiativă legislativă, aveam nevoie de 70 de voturi pentru. Deci propunerea nu a întrunit numărul de voturi necesar. Eu v-am spus din punct de vedere tehnic şi procedural. Ce doriţi, domnule deputat Oprea? Tot pe procedură? Vă rog, domnule deputat.

Dumitru Oprea După plenul de săptămâna trecută, am venit la stafful tehnic să spun că procedura prin care am simulat de şapte ori aceeaşi stare nu este una completă. Fiindcă, vă spun acum, sistemul informatic din faţă, prezenţa prin card, nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în sală - aşa mi-au spus dumnealor - pentru că aici este un alt sistem informatic şi puteaţi să verificaţi prin carduri câţi oameni sunt în plen acum. Dacă apăsaţi doar pe "prezent", nu optează pentru nimic şi nu figurează. Am sesizat celor care au luat banii pentru soft şi au zis: "Dumneavoastră chiar mergeţi până acolo încât să mergeţi pe toate variantele?". Aşa scrie în Regulament. În Regulament scrie aşa: "Dacă nu apasă nimic, nu votează. Dacă este card lipsă, doar diferenţa între înregistrările făcute înainte, pe hol, şi cardurile inserate în aparatul de citit, reprezintă om care nu este activ". Deci sunt patru stări pe care sistemul informatic nu le sesizează, şi aceasta, ce spuneţi dumneavoastră acum, puneţi un sistem informatic pe care cei care au făcut softul nu-l recunosc... că şi eu i-am întrebat acelaşi lucru. Deci n-au cuplat cele două sisteme şi atunci cum spuneţi că împărţiţi ceea ce e afară cu ceea ce e înăuntru?! E incorect! (Rumoare.)

Rovana Plumb Nu vreau să mai intru pe procedură tehnică şi nu repet ceea ce deja am spus. Au fost înregistraţi 211. Prezenţi în sală, la vot, au fost 139. Deci, din punct de vedere procedural, propunerea nu a trecut. Închei discuţiile pe acest subiect. Iniţiativa legislativă merge la votul final. Vă mulţumesc. Trecem la poziţia 53 - şi aceasta va fi ultima. 53. Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 5 din Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, Pl-x 200/2016. Dacă din partea iniţiatorului doreşte cineva să ia cuvântul?

Ion-Marcel Ciolacu Am ieşit din program!

Rovana Plumb Aaa, ne oprim atunci aici! Vă urez o după-amiază liniştită şi o săptămână frumoasă! Urmează partea a doua a şedinţei plenului de astăzi: interpelările. O să conducă a noastră colegă, doamna vicepreşedinte Carmen Mihălcescu.