20 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea alin.(1), art.88 din Legea nr.53/2003, Codul muncii, republicată (Pl-x 734/2015). ( rămasă pentru votul final )

Rovana Plumb 46. În continuare, Propunerea legislativă pentru completarea alin. (1) al art. 88 din Legea nr. 53/2003, Codul muncii, republicată, Pl-x 734/2015. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Vă rog, domnule deputat.

Petru Movilă Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Mulţumesc mult. Obiectul de reglementare este modificarea alin. (1) al art. 88 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, în vederea eliminării unei discriminări în ceea ce priveşte salariaţii români, angajaţi de agenţi de muncă temporară din România, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, faţă de salariaţii străini care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră. Există diferenţe clare de tratament, cum spuneam, în Uniunea Europeană, faţă de cetăţenii români care lucrează în străinătate şi cetăţenii din alte ţări ale Uniunii Europene care lucrează în România. Modificarea se referea la precizări foarte clare, ce înseamnă agent de muncă temporar, salariat temporar. Deci articolul sună: "Munca prin agent de muncă temporar este munca prestată de un salariat temporar care a încheiat un contract de muncă temporară cu un agent de muncă temporară şi care este pus la dispoziţia utilizatorului pentru a lucra temporar, sub supravegherea şi conducerea acestuia din urmă, în condiţiile detaşării". Din nefericire, Comisia pentru muncă a considerat că este reglementat acest lucru - eu vă spun că nu este, nu are influenţă bugetară şi ar fi fost un proiect de lege care să vină în ajutorul muncitorilor români cu activitate temporară în străinătate. Avem o precizare foarte clară că este reglementată prin transpunerea unei directive europene, dar acest lucru nu se vede la încheierea contractelor de muncă. Eu vă rog să votaţi împotriva respingerii. Grupul parlamentar al PMP va vota împotriva respingerii acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Rovana Plumb Mulţumesc. Din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, comisie sesizată în fond, domnul preşedinte Adrian Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea alin. (1) al art. 88 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, în vederea eliminării unei discriminări în ceea ce priveşte salariaţii români, angajaţi de agenţi de muncă temporară din România, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, faţă de salariaţii străini care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. A fost respinsă de Senat în şedinţa din 19 octombrie 2015. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor respingerea iniţiativei, deoarece Directiva Parlamentului European şi a Consiliului nr. 96/71/CE a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale.

Rovana Plumb Mulţumesc, domnule preşedinte. La dezbateri generale, dacă doreşte cineva să ia cuvântul? Vă rog, doamnă deputat.

Mara-Daniela Calista Mulţumesc frumos. Aşa cum a explicat şi domnul preşedinte al comisiei, în ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor în cadrul "prestări servicii", reglementată potrivit Directivei Parlamentului nr. 96/71, aceasta a fost deja transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 344/2006. Partidul Naţional Liberal susţine respingerea, considerând că această prevedere ar trebui să facă obiectul unui alt act normativ distinct. Mulţumesc frumos.

Rovana Plumb Mulţumesc, doamnă deputat Calista. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Iniţiativa legislativă merge la votul final.