20 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative privind adoptarea zilei de 1 septembrie ca zi a comunităţilor defavorizate afectate de sărăcie (Pl-x 14/2016). ( rămasă pentru votul final )

Rovana Plumb 45. Continuăm cu Propunerea legislativă privind adoptarea zilei de 1 septembrie ca zi a comunităţilor defavorizate, afectate de sărăcie, Pl-x 14/2016. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Din partea comisiei sesizate în fond, Comisia pentru muncă şi protecţie socială, domnul preşedinte Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 1 septembrie Ziua comunităţilor defavorizate, afectate de sărăcie. Totodată, se propune instituirea în sarcina autorităţilor centrale şi locale a obligaţiei de a organiza manifestări de voluntariat, cu caracter social-educativ, consacrate eradicării sărăciei şi incluziunii sociale. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare. A fost respinsă de Senat în şedinţa din 2 februarie 2016. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune respingerea iniţiativei legislative.

Rovana Plumb Mulţumesc. La dezbateri generale, domnul deputat Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, doamnă preşedinte. Reamintesc plenului că există deja o zi internaţională pentru eradicarea sărăciei, este 17 octombrie - am impresia că este de prin 1993 - şi cu astfel de zile nu s-a eradicat niciodată sărăcia. Este nevoie de măsuri concrete. Sunt convins că iniţiatorii au avut în vedere ca în spatele acestei iniţiative să vină şi cu soluţii, dar programul nostru de guvernare le oferă în totalitate; trebuie votat. Vă mulţumesc.

Rovana Plumb Mulţumesc. Domnul deputat Oprea.

Dumitru Oprea Nouă ni se pare că propunerea legislativă, judecată şi în Senat într-o sesiune anterioară, la care am participat şi mi-am exprimat punctul de vedere şi atunci, şi o fac şi acum... este un punct de vedere social-democrat, când declari o zi a comunităţilor defavorizate afectate de sărăcie, iar noi, ca liberali, propunem o formă de salvare, de rezolvare a problemei, chiar dacă există trimitere la ziua de 17 octombrie, Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. Cu propunerea de faţă nu am fost de acord şi liberalii nu susţin o astfel de iniţiativă.

Rovana Plumb Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Iniţiativa legislativă merge la votul final.