20 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea art.16 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat (Pl-x 37/2016). ( rămasă pentru votul final )

Rovana Plumb 43. În continuare, Propunerea legislativă pentru completarea art. 16 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, Pl-x 37/2016. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Raport comun, Comisia pentru muncă şi Comisia pentru apărare. Domnul preşedinte al Comisiei pentru muncă, domnul Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 16 din Legea nr. 223/2015, cu un nou alineat, alin. (3), astfel încât, pentru specialiştii cu înaltă şi/sau dublă calificare profesională, încadraţi pe filieră externă, în vederea îndeplinirii atribuţiilor, vechimea în serviciu, necesară pentru a beneficia de dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă, să fie de cel puţin zece ani. Face parte din categoria legilor organice. A fost respinsă de Senat în şedinţa din 15 februarie 2016. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisiile reunite propun plenului Camerei Deputaţilor respingerea iniţiativei legislative.

Rovana Plumb Mulţumesc, domnule preşedinte. La dezbateri generale, dacă doreşte cineva? Domnul deputat Ciuhodaru. Vă rog.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, doamnă preşedinte. Sunt convins că acest proiect a fost iniţiat cu bune intenţii, dar din păcate vorbim despre o abordare lacunară şi neunitară, care fac ca aceste prevederi să devină discriminatorii. În aceste condiţii, susţinem respingerea acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Rovana Plumb Mulţumesc, domnule deputat. Mai sunt şi alte intervenţii? Vă rog, domnule deputat Oprea.

Dumitru Oprea Vin cu o completare la ceea ce a spus antevorbitorul meu, pentru că, pentru astfel de specialişti, încadraţi pe filieră externă, condiţia pentru drept la pensie este de zece ani, iar pentru aceiaşi specialişti, care sunt pe filieră normală, nu operează aceeaşi regulă, chiar dacă specialiştii pe filieră normală au o vechime în specialitate mult mai mare. Este o discriminare vizibilă, motiv pentru care votăm pentru respingerea propunerii.

Rovana Plumb Mulţumesc, domnule deputat. Iniţiativa legislativă merge la votul final.