20 februarie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 729/2015). ( rămas pentru votul final )

Rovana Plumb Mergem mai departe. 40. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, PL-x 729/2015. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Comisia pentru muncă şi protecţie socială, domnul preşedinte Adrian Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 263/2010, în sensul reglementării situaţiilor generate de sumele încasate necuvenit de moştenitori, după data decesului pensionarului, precum şi stabilirea modalităţilor de eliberare a adeverinţelor care atestă încadrarea persoanelor, în funcţie de activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. A fost adoptat de Senat în şedinţa din 19 octombrie 2015. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune respingerea iniţiativei legislative, întrucât reglementările propuse sunt de natură a genera probleme practice în aplicare. De asemenea, s-a considerat că modificările propuse sunt de natură a afecta, în substanţă, dreptul fundamental la pensie.

Rovana Plumb Mulţumesc. La dezbateri generale, dacă doreşte cineva să ia cuvântul? Tot domnul deputat Oprea. Vă rog.

Dumitru Oprea Raportul comisiei este unul cu care am fost de acord, pentru respingere, dar, mai mult, prin iniţiativa legislativă respectivă, la art. 158, după alin. (4), se adaugă două alineate, (5), respectiv (6). Vă citez numai din alin. (5) şi ascultaţi ce se propune: "Documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001, pe baza cărora s-au eliberat adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi a II-a de muncă şi s-au efectuat înregistrări în carnetul de muncă, în vederea respectării legislaţiei în domeniu, urmează a fi verificate". Deci din legislativ, devenim judecători. Din 2001, orice fărădelege... instituţiile abilitate o descoperă, nu Parlamentul, printr-o astfel de propunere, motiv pentru care suntem total de acord cu respingerea.

Rovana Plumb Mulţumesc, domnule deputat. Dacă mai sunt şi alte intervenţii? Nu. Iniţiativa legislativă rămâne pentru şedinţa de vot final.