20 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea art.53 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Pl-x 190/2016). ( rămasă pentru votul final )

Rovana Plumb Trecem la dezbaterea iniţiativelor legislative pentru care comisiile permanente au propus respingerea şi începem de la poziţia 39 a ordinii de zi. 39. Propunerea legislativă pentru completarea art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Pl-x 190/2016. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Din partea comisiei sesizate în fond, domnul preşedinte Adrian Solomon, Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 53 din Legea nr. 263/2010 cu un nou alineat, în sensul acordării pensiei pe familie, în situaţia în care nici soţul şi nici soţia nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare reglementat de lege pentru a beneficia de pensie. Se propune ca acordarea pensiei să se facă în baza unui stagiu de cotizare constituit din cumularea stagiilor de cotizare ale celor doi soţi. Legea face parte din categoria legilor organice. A fost respinsă de Senat în 11 aprilie 2016. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune respingerea.

Rovana Plumb Mulţumesc, domnule preşedinte. La dezbateri generale, dacă doreşte cineva să ia cuvântul? Da, vă rog, domnule deputat Oprea.

Dumitru Oprea Propunerea legislativă este respinsă din două considerente: o dată, dreptul la pensie este individual, iar în legea respectivă, art. 2 spune foarte clar, la "principii de bază", lit. i): este "principiul incesibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parţial"..., nici în familie.

Rovana Plumb Mulţumesc. Mai doreşte cineva să ia cuvântul? Dacă nu, rămâne pentru votul final de mâine. Mulţumesc.