14 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea art.20 alin.(5) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat (Pl-x 233/2015). ( rămasă pentru votul final )

Rovana Plumb 85. Mergem mai departe, Propunerea legislativă pentru modificarea art. 20 alin. (5) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Pl-x 233/2015. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Din partea comisiei sesizate în fond, doamna vicepreşedintă, Comisia juridică, doamna Oana Florea.

Oana-Consuela Florea Raport asupra Propunerii legislative pentru modificarea art. 20 alin. (5) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea. Consiliul Legislativ a avizat favorabil, cu observaţii şi propuneri. Guvernul României a transmis un punct de vedere prin care precizează că asupra iniţiativei urmează să decidă Parlamentul. Obiectul de reglementare: modificarea art. 20 alin. (5) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările ulterioare, în sensul dobândirii calităţii de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare, de către asistenţii judiciari care au promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care, până la data susţinerii examenului respectiv, au îndeplinit această funcţie timp de cinci ani, cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provin, la fel ca şi celelalte categorii profesionale enumerate la alineatul sus-menţionat. Cu ocazia dezbaterilor, s-a constatat că pe parcursul exercitării funcţiei de asistent judiciar nu există, potrivit legislaţiei în vigoare, posibilitatea susţinerii unui examen de definitivat pentru această categorie profesională, redactarea iniţiativei legislative fiind deficitară din acest punct de vedere. Astfel, s-a decis menţinerea reglementărilor legale în vigoare în domeniu, fără a se aduce modificări sau completări noi. Membrii Comisiei juridice, în unanimitate de voturi, au decis respingerea propunerii legislative. Aceasta face parte din categoria legilor ordinare.

Rovana Plumb Mulţumesc. Dezbateri generale, doreşte să intervină cineva? Nu. Merge la votul final.