Rovana Plumb 84. Şi noi mergem mai departe cu următorul Proiect de Lege privind declararea Zilei de 26 octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă din 1944 - 1962, Ziua Partizanilor Anticomunişti, PL-x 231/2016. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Din partea comisiei sesizate în fond, domnul deputat Georgian Pop, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Georgian Pop Raport asupra Proiectului de lege privind declararea Zilei de 26 octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă din 1944 - 1962, Ziua Partizanilor Anticomunişti. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată spre dezbatere pe fond. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea zilei de 26 octombrie, ocazie cu care autorităţile publice centrale şi locale, precum şi alte autorităţi şi instituţii publice vor organiza activităţi festive pentru marcarea acestor evenimente. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat negativ proiectul de lege. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în şedinţa din 25 aprilie 2016. În urma dezbaterilor din Comisia pentru apărare, membrii comisiei au constatat faptul că prin Legea nr. 247/2011, ziua de 9 martie a fost declarată Ziua Naţională a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 44 - 89 . Totodată, modul în care a fost formulată această iniţiativă legislativă este ambiguu şi lasă loc de interpretări. Mai mult, iniţiatorii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru respectarea prevederilor art. 138 alin. (5) din Constituţie şi ale art. 15 alin. (3) din Legea Finanţelor publice. Prin urmare, membrii comisiei au hotărât cu majoritate de voturi pentru întocmirea unui raport de respingere asupra acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.
Rovana Plumb Mulţumesc, domnule deputat. Dezbateri generale, vă rog, domnule deputat.
Andrei Daniel Gheorghe Pentru noi, deputaţii Partidului Naţional Liberal care am iniţiat acest proiect, o zi de comemorare a rezistenţei anticomuniste şi a partizanilor din munţi, înseamnă foarte mult. De aceea, voi cere retrimiterea la comisie a acestui act normativ. Dar aş dori să mai spun un lucru. Trebuie să nu uităm o serie de aspecte istorice. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est unde a existat rezistenţă anticomunistă după instaurarea regimului bolşevic de tip sovietic, între 1946 - 1962, când ultimele grupuri din munţi au fost distruse de către securitate, cu sprijinul direct al NKVD. Aceste acţiuni de rezistenţă în munţi au avut susţinerea Marii Britanii şi a Statelor Unite. De asemenea, bisericile de toate cultele s-au implicat în susţinerea elementelor reacţionare la regimul comunist. Avem cadre ale Armatei române care au organizat încă din 1946 - 1948 primele centre de rezistenţă. Avem pe Regele Mihai, Majestatea Sa, care prin exilul, prin rolul pe care l-a jucat în exilul românesc a încurajat toate aceste acţiuni. Eu cred că ar trebui să nu ne mai fie ruşine cu memoria istorică şi ar trebui să ne revalorizăm trecutul. Pentru că aceşti oameni care au murit şi au luptat - au fost zeci de mii de arestări în acea perioadă, au fost mii de oameni care au făcut parte din reţele de rezistenţă anticomuniste - sunt nişte eroi şi nişte martiri ai neamului românesc. Şi nu trebuie să ne lăsăm pradă corectitudinii politice şi să respingem astfel de acte normative care vin să respecte adevărul istoric şi vin să repună în drepturi memoria noastră ca naţiune demnă, pentru că o naţiune care refuză demnitatea şi refuză să-şi respecte cu adevărat înaintaşii nu va fi niciodată o naţiune puternică şi respectată în Europa şi în lume. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal solicită retrimiterea acestui act normativ pentru două săptămâni la comisii.
Rovana Plumb Mulţumesc, domnule deputat. Vă rog, domnule deputat Bacalbaşa.
Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Cred că ar fi o greşeală catastrofală şi un act antiromânesc comandat de urme care vin puturoase din trecutul nostru, dacă am respinge această iniţiativă şi nu am onora foarte puţinii români care au făcut realmente rezistenţă şi au murit. Sigur că nepoţii multora din cei care îi împuşcau sunt acum în organele de represiune. Că eu, aşa cum sunt eu băiat de doctor, alţii sunt colonei, băieţi de colonei. Se moştenesc meseriile. Chiar şi între liberali văd băieţi de securişti. Mă cunosc bine, şi ei şi eu. Am tremurat de frică şi i-am urât toată viaţa, şi eu sunt un PSD-ist care merge pentru ideile mele politice şi sociale până la capăt, înfruntând toate pericolele, care sunt pericole reale, şi toate porcăriile din ultimele zile puse tot de golani care vin din trecutul nostru îndepărtat, în diverse organisme şi sisteme non-alese, deci cred că PSD, dacă nu ar vota, ar face o greşeală fundamentală. Iar în ceea ce priveşte corectitudinea politică aş vrea să dau definiţia corectitudinii politice. Este "Arta de a apuca rahatul de partea lui curată." Rahatul nu are parte curată! (Rumoare.)
Rovana Plumb Vă rog, domnule deputat.
Corneliu Olar Bună ziua. Doamna preşedinte, eu vreau să felicit intervenţia şi a domnului deputat şi a domnilor deputaţi şi văd că am ajuns la o înţelegere, cel puţin pe un subiect foarte important, care ne interesează şi interesează naţia română. Vă mulţumesc. Atât doar.
Rovana Plumb Mulţumesc. Dacă nu mai sunt intervenţii, vreau să supun la vot retrimiterea la Comisie pentru o perioadă de două săptămâni. Cine este pentru? Vă mulţumesc. Împotrivă? Nu sunt. Abţineri? Nu sunt. Se retrimite la Comisie pentru o perioadă de două săptămâni. Mulţumesc.