14 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea alin.(2), (3) şi (5) ale art.5 din Legea nr.208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (Pl-x 216/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 68. Propunerea legislativă pentru modificarea alin. (2), (3) şi (5) ale art. 5 din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Iniţiatori? Nu. Comisia juridică? Iniţiatori, vă rog. Domnul Tomac.

Eugen Tomac Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Iniţiativa pe care am propus-o noi răspunde unei mari aşteptări care există de ceva ani. Pe 22 noiembrie 2009, cetăţenii României înscrişi pe listele electorale, în număr de 18.293.277 de cetăţeni, au fost invitaţi la un referendum privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Prin iniţiativa pe care am propus-o noi, dorim să răspundem acestei aşteptări cu multă responsabilitate. Se discută foarte mult în aceste zile despre iniţierea unui nou referendum. Cu câtă legitimitate merge clasa politică către cetăţeni, în condiţiile în care a existat un referendum pe care, cu bună ştiinţă, l-am ignorat? Noi am propus această iniţiativă pentru că, în urma referendumului din 2009 prin care s-a cerut ca numărul parlamentarilor să fie redus la 300 - şi, din punct de vedere legislativ, stă în puterea Parlamentului ca numărul să fie redus - 7.765.573 de persoane, de români au decis că vor Parlament cu 300 de parlamentari. Practic, prin această iniţiativă legislativă, am propus să se schimbe norma de reprezentare: pentru un deputat să fie 101 mii de cetăţeni, pentru un senator - 203 mii de locuitori ai României. Cred că este foarte important să dăm dovadă de responsabilitate şi luciditate atunci când dăm acest vot pentru Proiectul de lege privind reducerea numărului de parlamentari la 300 şi vă cer votul în acest sens. (Aplauze.) Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Domnul Bacalbaşa.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Aş vrea să menţionez că referendumul privind numărul de parlamentari a fost iniţiat de către domnul actual senator Băsescu, fost timp de zece ani preşedinte al României şi care a afirmat public că în România s-a creat, cu concursul său, evident, un stat mafiot. Ce se întâmplă în aceste zile când se încearcă ca Constituţia să fie bruiată de către vocea aşa-numitelor mase mobilizate de structuri care au fost destul de bine identificate şi cu interese concrete în nerespectarea aplicării Constituţiei, arată foarte clar ce a urmărit domnul Băsescu. Cele 7 milioane care au votat pentru acest referendum sunt aproximativ egale cu numărul celor care au votat pentru demiterea domnului Băsescu, între care mă aflu şi eu, votanţi care au fost batjocoriţi de reprezentantul unei puteri străine aproape coloniale care a venit şi a spus "Nu!". La ce asistăm noi este încercarea de a nenoroci echilibrul de forţe din acest stat prin diminuarea rolului Parlamentului şi diminuarea rolului Constituţiei. Nu vom intra în jocul mafiot propus de cei care au depus respectiva iniţiativă! Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Vă rog, domnul Bichineţ.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Intervin pentru că s-au folosit nişte cuvinte cam tari de către un om care are proprietatea cuvintelor, scriitorul Bacalbaşa. Poate e timpul să aflaţi şi dumneavoastră, domnule fost preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, că sunteţi deputat şi aici se discută altfel decât la Consiliul Judeţean. De asemenea, ar trebui să ştiţi că de doi ani de zile preşedintele ţării este altcineva, şi nu domnul Traian Băsescu. Obsesia pe care o aveţi faţă de domnia sa vă rog să v-o trataţi pentru că ştiu că sunteţi în măsură să faceţi lucrul acesta. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Sistăm aici dezbaterile. Respingere. Vot final.