14 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice (Pl-x 148/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 55. Propunerea legislativă privind modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Iniţiatori dacă sunt? Domnule Ciuhodaru, vă rog.

Tudor Ciuhodaru Garantarea utilizării şi conservării bunurilor de patrimoniu natural din incinta localităţilor a fost în permanenţă o prioritate pentru mine. Vedeam că în fiecare zi, în diverse zone, administraţia locală face gesturi pe care nu le-aş dori în ceea ce priveşte conservarea spaţiilor verzi, iar când vorbim despre lucruri importante pentru istoria şi semnificaţia acestor bunuri de patrimoniu natural în istoria oraşului, cred că ele trebuie conservate. Proiectul acesta de act normativ prevede un plus de rigoare, ca aceste bunuri să fie conservate şi să fie salvate uneori de deciziile care nu sunt cele mai bune, luate de administraţia locală, şi să fie incluse în ariile protejate de interes naţional. Eu cred că acest proiect de lege rezultat în urma consultărilor cu multipli specialişti, cu Mandache Leocov, directorul celei mai frumoase grădini botanice din sud-estul Europei, cea din Iaşi, poate să fie un prim pas pentru ca peste tot în România aceste spaţii verzi de patrimoniu naţional să fie conservate. Cred că le puteţi lua în considerare şi, dacă tot vorbim despre defrişări, despre păduri, despre spaţiile verzi, despre sănătatea românilor, despre tot ceea ce înseamnă istorie, chiar şi în cazul bunurilor de patrimoniu natural, ar trebui să votaţi acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Comisia? Domnul Borza.

Remus-Adrian Borza Domnule preşedinte, Dragi colegi, Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, în sensul că parcurile şi grădinile ce conţin bunuri ale patrimoniului natural să dobândească statutul de arii naturale protejate de interes naţional, în scopul garantării, conservării şi utilizării durabile a spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor în care există bunuri ce aparţin patrimoniului natural, prin instituirea unui regim special de protecţie şi utilizare în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Guvernul a transmis punctul de vedere, conform căruia nu susţine adoptarea propunerii legislative. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în şedinţa din 4 aprilie 2016. Consiliul Legislativ, prin avizul 1243 din 23 noiembrie 2015 a avizat favorabil propunerea legislativă. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, pe data de 19 aprilie 2016, s-a întrunit Comisia de mediu şi echilibru ecologic. Au participat 19 din 20 de deputaţi. La dezbateri a participat şi domnul Viorel Lascu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic au hotărât, în unanimitate de voturi, cei 19 prezenţi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative, întrucât demersul iniţiatorului şi expunerea de motive a iniţiativei legislative au la bază "sacrificarea" arborilor de pe raza municipiului Iaşi, iar reglementarea administrării spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor se face conform Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, astfel că iniţiativa de a proteja şi reduce tăierea de arbori din intravilanul localităţilor ar trebui îndreptată în sensul modificării Legii nr. 24/2007, şi nu a Ordonanţei nr. 57/2007. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Nu sunt. Raport de respingere. Vot final.