14 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Pl-x 169/2016). ( rămasă pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 52. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Este Pl-x 169/2016. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să intervină? Vă rog, domnule deputat.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Propunerea legislativă priveşte introducerea unei interdependenţe reale a caselor publice de asigurări de sănătate şi oferirea către asiguraţi, în primul rând, a dreptului legitim de a determina modul în care banii lor sunt administraţi; în al doilea rând, depolitizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi înlocuirea numirilor politice cu numiri bazate pe competenţă; în al treilea rând, introducerea votului direct al asiguraţilor pentru alegerea democratică, o dată la patru ani, a reprezentanţilor asiguraţilor în conducerea CNAS; 4. Eliminarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţii membrilor Adunării reprezentanţilor şi Consiliului de Administraţie; 5. Negocierea corectă a contractelor între reprezentanţii asiguraţilor şi furnizorii de servicii, şi nu între stat şi stat; nu în ultimul rând, controlul legitim, real şi colectiv al contributorilor asupra conducerii CNAS. Suntem împotriva raportului de respingere şi PMP va vota pentru acest proiect legislativ. Mulţumesc. (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.)

Petru Gabriel Vlase Comisia, vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. La întocmirea prezentului raport, am avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizele negative ale Comisiei juridice, Comisiei pentru drepturile omului, punctul de vedere negativ al Guvernului, propunerea având ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 95, în sensul sporirii rolului decizional al asiguraţilor în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. La lucrări au participat 18 deputaţi, din totalul de 19. Raportul Comisiei a fost votat cu unanimitate de voturi. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate a hotărât, cu unanimitate de voturi, respingerea propunerii legislative din următoarele considerente: iniţiativa legislativă face referire la forma anterioară a actului normativ în cauză, ne referim la Legea nr. 95, nu la forma republicată a acestei legi, în vigoare începând cu data de 28 august 2015, astfel încât se impune revederea întregului proiect şi identificarea corectă a tuturor elementelor structurale asupra cărora se intervine legislativ. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Nu sunt. Raport de respingere. Vot final.