14 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea articolelor 190 şi 190 1 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Pl-x 754/2015). ( rămasă pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 43, Propunerea legislativă pentru completarea art. 190 şi 190 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Pl-x 754/2015. Dacă iniţiatorul doreşte să ia cuvântul? Vă rog. Domnul deputat Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Acest proiect de lege doreşte să rezolve unitar problema cabinetelor de medicină şcolară, preşcolară, şi a cabinetelor de medicină dentară din unităţile de învăţământ. Concret, se oferă o soluţie foarte simplă, ca finanţarea lor să fie făcută direct de la Ministerul Sănătăţii, iar ele să treacă în subordinea unui spital, în aşa fel încât aprovizionarea să se poată face funcţional, prelucrarea deşeurilor medicale... să fie utilizate tot spaţiile din spitalele respective, iar pe de altă parte coordonarea metodologică să fie realizată de spitalul coordonator. Sunt soluţii care ar duce la clarificarea personalului... statutului personalului din aceste cabinete medicale, pentru că la ora actuală sunt în subordinea autorităţilor locale la Direcţia de asistenţă comunitară, şi cred că partea medicală ar trebui să fie separată de acest domeniu. În plus, este un proiect de lege dezbătut cu cei din sindicate, dintre cei care lucrează în sănătate, dintre cei care lucrează în aceste cabinete de medicină şcolară, preşcolară, din cabinetele de asistenţă stomatologică, iar soluţia pe care o propunem în acest demers legislativ mi se pare corectă. În plus, vreau să vă mai spun un lucru. Nu este vorba de niciun efort bugetar, se poate pune în practică imediat. Au mai fost astfel de situaţii şi cred că ar fi în favoarea celor care lucrează în acest domeniu şi pentru pacienţii care au nevoie de ei. Plenul este suveran şi eu vă invit să susţineţi acest demers legislativ sau să găsim o altă soluţie, cât mai apropiată, în aşa fel încât cei aflaţi în această situaţie să aibă cele mai bune condiţii de muncă, iar pacienţii cele mai bune condiţii de tratament. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Din partea comisiei sesizate în fond, prezentarea raportului, domnul deputat Florin Buicu.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Am avut în vedere, la întocmirea prezentului raport, avizul favorabil al Consiliului Legislativ, al Comisiei juridice, avizul negativ al Comisiei pentru administraţie publică, punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie a hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea Propunerii legislative pentru completarea art. 190 şi art. 190 1 din Legea nr. 95, din următoarele considerente. În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii către autorităţile administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, cabinetele de medicină şcolară au fost transferate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu se află în structura organizatorică a spitalelor. Propunerea de completare a lit. d) a art. 190 1 este în contradicţie cu prevederile art. 21 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 162/2008, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora "Autorităţile publice locale sunt responsabile de acoperirea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionării cabinetelor medicale din unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar, precum şi pentru înfiinţarea de noi cabinete medicale în unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, prin sume alocate de la bugetul local cu această destinaţie". În raport cu obiectul şi conţinutul său, propunerea face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. La dezbateri generale, doreşte cineva să intervină? Dacă nu, propunerea de respingere rămâne pentru votul final de astăzi.