Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 39, Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Este Pl-x 753/2015. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Da, vă rog. Domnul deputat Movilă.
Petru Movilă Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Sigur, proiectul de lege depus la momentul respectiv era necesar, pentru că alocaţiile pentru copii erau incluse în calculul venitului minim garantat şi cred că şi la acest moment vechea valoare a alocaţiei pentru copii, de 42 de lei, este inclusă în venitul minim garantat. S-a clarificat această problemă printr-o nouă lege, însă... sigur, nu are obiect de activitate, destinatar, sau, cum spunem, text de lege care să fie modificat, pentru că a fost clarificat, şi salut faptul că s-a realizat acest lucru - , însă voi reveni cu o propunere legislativă prin care în totalitate alocaţia de stat pentru copii să fie scoasă din venitul minim garantat, la fel cum se întâmplă în toate ţările Uniunii Europene. Sigur, vom vota pentru respingere, pentru că nu mai avem "destinatar" pentru acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Din partea comisiei sesizate în fond? Domnul deputat Adrian Solomon, Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Vă rog.
Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416, în sensul eliminării alocaţiei de stat pentru copii din calculul pentru stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure, care reprezintă criteriul pentru acordarea drepturilor de ajutor social în baza Legii nr. 416/2001. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat. Camera Deputaţilor propune respingerea iniţiativei legislative. Face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dacă la dezbateri generale doreşte cineva? Vă rog, domnule deputat.
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, doamnă preşedinte. La data depunerii acelui demers legislativ problema era deja rezolvată de Guvernul social-democrat. Cu o lună mai devreme, prin Ordonanţa nr. 25 se reglementa foarte clar statutul alocaţiei pentru copii, în această formulă de calcul. Nu poţi să susţii un astfel de demers legislativ şi nu văd de ce ar trebui să vină cineva să dubleze nişte lucruri deja rezolvate. Dar... poate unii mai încearcă. Demersul legislativ nu se susţine şi evident este respins de Parlamentul României. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dacă nu mai sunt alte intervenţii, iniţiativa rămâne pentru şedinţa de vot final.