Carmen-Ileana Mihălcescu În continuare... 31. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice -Pl-x 614/2013. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Vă rog, domnule deputat.
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, doamnă preşedinte. Poate aţi văzut şi dumneavoastră şoferi aduşi, beţi sau în urma consumului de stupefiante, în serviciile de urgenţă. Sunt mulţi şi sunt din ce în ce mai mulţi, aproape doi în fiecare oră. În acest context, proiectul meu de act normativ prevede ca toţi şoferii depistaţi pozitiv la examenele toxicologice pentru consumul de alcool sau stupefiante să deconteze, să plătească această examinare medico-legală, iar sumele colectate să fie folosite pentru mai buna funcţionare a unităţilor sanitare în care are loc examinarea clinică şi recoltarea de probe biologice, sau pentru determinările toxicologice la institutele de medicină legală teritorială. Sumele sunt importante şi... ştiţi şi dumneavoastră că un şofer aflat într-o astfel de situaţie presupune şi intervenţia poliţiei, şi un alcool-test, şi deplasarea la spital, şi o întreagă echipă medicală care să recolteze probele biologice, trebuie truse speciale şi determinări toxicologice la institutele de medicină legală. Sunt cheltuieli importante, iar dacă nu se fac aceste determinări toxicologice, cazurile nu pot fi rezolvate. Şi vă reamintesc cazul recent din Iaşi, în care doi oameni au fost ucişi din cauza unui şofer băut. Mi se pare normal ca aceste lucruri să fie decontate, să nu plătim noi din buzunar pentru fiecare şofer depistat pozitiv la examenele toxicologice. Şi vă reamintesc că într-un singur an, din cei 25.000 de şoferi opriţi de Poliţia Română, 60% aveau alcoolemie de fază penală, peste 0,8 g la mie, şi pentru fiecare dintre ei ori am plătit noi din buzunar, ori a fost nevoie să fie temporizată rezolvarea acestor cazuri, pentru că de multe ori Ministerul de Interne nu a avut aceşti bani. În concluzie, proiectul meu de lege prevede ca aceşti şoferi să deconteze examinările clinico-biologice şi determinările toxicologice, iar sumele reprezentate de aceste cheltuieli să fie stabilite printr-un ordin comun de Ministerul Sănătăţii şi de cel de Interne. Cred că aici ar trebui să avem o politică cât se poate de fermă în ceea ce îi priveşte pe cei care se urcă beţi sau după ce au consumat stupefiante, la volan, iar o astfel de măsură poate să fie doar una dintre cele care să descurajeze astfel de acte. Sper, chiar dacă acest proiect este propus la respinse, că votul înţelept al plenului poate hotărî şi altfel. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Din partea Comisiei pentru... Comisiei juridice, vă rog. Domnul deputat Varga.
Vasile Varga Mulţumesc, doamnă preşedinte. Avem un raport comun al celor două comisii care au fost sesizate spre dezbatere în fond cu această propunere legislativă. Senatul, prima Cameră, a respins această propunere, Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil, Guvernul nu susţine adoptarea. Avizată negativ a fost această propunere făcută, şi de Comisia pentru administraţie, şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Propunerea are ca obiect de reglementare completarea art. 88 din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002, în sensul stabilirii obligaţiei şoferilor depistaţi pozitiv la dozările toxicologice pentru alcool sau substanţe interzise, de a plăti examinarea medicală, urmând ca sumele colectate să fie utilizate în unităţile sanitare în care se fac evaluarea şi recoltarea probelor biologice. Cele două comisii, în urma dezbaterilor, au hotărât, în unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc frumos. Dacă la dezbateri generale cineva doreşte să intervină? Dacă nu, iniţiativa legislativă rămâne pentru şedinţa de vot final.