13 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr.195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Pl-x 600/2013). ( rămasă pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Mai departe. 30. Propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Este Pl-x 600/2013. Dacă iniţiatorul doreşte să ia cuvântul? Nu este aici. Din partea comisiilor sesizate în fond? Domnule deputat Bode, vă rog.

Lucian Nicolae Bode În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru transporturi şi infrastructură şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au fost sesizate spre dezbatere pe fond cu această propunere legislativă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în şedinţa din 9 decembrie 2013, a respins propunerea legislativă. Consiliul Legislativ a avizat favorabil acest act normativ. Comisia pentru apărare şi Comisia pentru administraţie publică au avizat negativ propunerea legislativă. Propunerea legislativă are ca obiect modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul reglementării unor aspecte practice în ceea ce priveşte utilizarea pneurilor pentru sezonul de iarnă. Astfel, se are în vedere modificarea definiţiei noţiunii de anvelope de iarnă, precum şi prevederea expresă a perioadei din an în care este aplicabilă obligaţia privind dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. În urma examinării propunerii legislative, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative, din următoarele considerente. Referitor la redefinirea noţiunii de anvelope de iarnă, precizăm că aceasta nu poate fi acceptată, întrucât textul actual în vigoare face trimitere la Directiva 23 din 1992 a Comisiei Europene, a Consiliului, din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi remorcilor acestora, precum şi montarea lor, şi la Regulamentul nr. 30, regulamentul Comisiei Europene. Identificarea anvelopelor de iarnă numai prin utilizarea literelor/simbolurilor "M+S" este limitativă, acestea fiind în prezent marcate "M+S", "M.S.", "M&S" sau cu alte simboluri. Începând din anul 2011, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2011, s-a introdus obligativitatea ca autovehiculele care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să fie echipate cu anvelope de iarnă. Potrivit prevederilor art. 73 alin. (1) din Constituţia României, republicată, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Dacă la dezbateri generale cineva vrea să intervină? Dacă nu, iniţiativa legislativă rămâne pentru şedinţa de vot final.