9 ianuarie 2017 – Aprobarea programului de lucru.

Petru Gabriel Vlase Dacă în legătură cu programul de lucru sunt obiecţii sau comentarii? Nu. Supun votului programul de lucru. Cine este pentru? Vă rog.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Permiteţi-mi să atrag atenţia că ceea ce se întâmplă astăzi este o glumă. E o glumă proastă şi care, din nefericire, lezează oamenii de bun-simţ din această ţară. Cine şi-ar putea imagina că plenul Camerei Deputaţilor poate să funcţioneze dacă este convocat cu două ore înainte?! Astăzi am primit anunţul că se organizează şedinţa de Birou permanent al Camerei Deputaţilor şi la şedinţa de Birou permanent ni s-a spus că este şedinţă de plen; de la o oră la alta. Este pur şi simplu o bătaie de joc, este o sfidare a celei mai importante instituţii a statului. Este modul care ar trebui să ne înfioare pe toţi, despre cum înţelege domnul Dragnea să conducă PSD-ul şi să conducă, mai rău, Camera Deputaţilor. O să vă atrag atenţia de aici, de aici, de la tribuna Parlamentului, că astfel de modalităţi de lucru n-ar trebui să se mai repete. Parlamentul trebuie să funcţioneze predictibil, Parlamentul trebuie să aibă oameni pregătiţi care să poată să studieze înainte legile şi deciziile care se supun aprobării. Este sfidător să ne facem că muncim, este sfidător să ne facem că avem şedinţă comună, când în sală sunt 50 de oameni. Aşadar, vă rog, domnule preşedinte de şedinţă, spuneţi-i şefului dumneavoastră de partid, domnului Liviu Dragnea, că în Camera Deputaţilor nu putem să fim conduşi ca la Teleorman. În Camera Deputaţilor nu putem fi conduşi ca la PSD, unde se primesc comenzi şi oamenii se aliniază. Camera Deputaţilor trebuie să fie forul unde dezbatem serios şi suntem anunţaţi înainte, în legătură cu ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Nicolicea.

Eugen Nicolicea Liderul de grup de la PNL se referea la şedinţe în care se dezbat legi, hotărâri sau moţiuni, ceea ce nu e cazul. De asemenea, vreau să vă spun că, potrivit Deciziei nr. 55/2001, se spune că "cvorumul de lucru diferit pentru şedinţele în care se dezbat alte probleme decât adoptarea de legi, hotărâri sau moţiuni se poate trece în Regulament." Nu există aşa ceva. Decizia nr. 4 din 1994, tot a Curţii Constituţionale, spune: "Cvorumul constituie o condiţie prealabilă care trebuie întrunită imediat, înaintea votării, în scopul asigurării unei prezenţe semnificative a Parlamentului la adoptarea legii", ceea ce nu este cazul. Cu privire la ordinea de zi, trebuie să ştiţi că este o ordine de zi pentru o sesiune extraordinară. Am participat cu toţii la Biroul permanent, unde s-a votat propunerea. Fiind o şedinţă pentru stabilirea ordinii de zi şi a programului de lucru la o sesiune extraordinară, evident că procedurile sunt extraordinare. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Domnule Tomac, vă rog.

Eugen Tomac Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Asistăm astăzi la încă o încercare complet nefericită a PSD-ului de a ne demonstra că are majoritate. Cred că ceea ce se întâmplă în clipa de faţă în plenul Camerei Deputaţilor este o demonstraţie de sfidare totală faţă de rolul acestei instituţii fundamentale în statul român. Parlamentul este organul suprem în care se dezbat, se discută legi importante care vizează viitorul şi prezentul ţării. Ceea ce se întâmplă în clipa de faţă... am asistat săptămâna trecută la următoarea umilinţă, în încercarea de a ascunde incapacitatea unor miniştri de a răspunde la întrebări printr-o audiere de zece minute pentru un ministru. Astăzi, de pe un minut pe altul, s-a convocat plenul Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care nici măcar majoritatea nu respectă această convocare a domnului Dragnea, uitaţi-vă că sala este goală! Este inacceptabil acest lucru. Şi nu le putem cere cetăţenilor să respecte Parlamentul României, atâta timp cât noi nu-l respectăm, şi mai ales majoritatea parlamentară. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, din partea Grupului USR.

Cătălin Drulă Stimaţi colegi, Am avut aici, de la această tribună, declaraţii că rolul Parlamentului va fi respectat, că spiritul parlamentarismului va fi important în această sesiune, chiar din partea liderilor majorităţii. Ceea ce se întâmplă astăzi, aici, mie mi se pare o sfidare, o bătaie de joc, suntem 35... Nu este, domnule Nicolicea, că există şi litera, şi spiritul... Sunt convins că ştiţi foarte bine că o sesiune extraordinară se aplică unor circumstanţe extraordinare...

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, Am o rugăminte la dumneavoastră: este o regulă în Parlament, să nu dialogaţi cu sala! Spuneţi-vă punctul dumneavoastră de vedere şi atât! Mulţumesc frumos. Mă iertaţi!

Cătălin Drulă Sigur! Nu vedem rostul convocării unei sesiuni extraordinare. Ceea ce vedem aici este impunerea unei majorităţi, în loc să se facă în mod natural, printr-un vot, prin dezbateri şi la sfârşitul unui proces normal, democratic, vedem o impunere a voinţei cu buldozerul!

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii. Supun votului programul de lucru. Cine este pentru? 27 de voturi pentru. Împotrivă? 15. Abţineri? Nu sunt. Mulţumesc. Cu majoritate de voturi, programul de lucru a fost aprobat.