28 decembrie 2016 – Dezbateri asupra Propunerii legislative - Lege cadru privind statutul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul României (Pl-x 403/2014). ( retrimisă comisiilor )

Florin Iordache 57. Următoarea, Propunerea legislativă - Lege cadru privind statutul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul României, Pl-x 403/2014. Raport comun, Comisia pentru politică externă şi Comisia juridică. Doamnă vicepreşedinte, raportul.

Oana-Consuela Florea Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă. Consiliul Legislativ a avizat negativ propunerea legislativă. Guvernul României nu susţine adoptarea acestei iniţiative. Comisia pentru muncă şi protecţie socială a avizat negativ iniţiativa. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a avizat negativ propunerea legislativă. Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a avizat negativ propunerea legislativă. Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a avizat negativ propunerea legislativă. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi propune plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Florin Iordache Vă mulţumesc. La dezbateri generale? Domnul deputat Daniel Gheorghe, Grupul PNL.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Nouă, Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, ni se pare o mare greşeală şi o nedreptate faţă de fraţii noştri basarabeni propunerea de respingere a acestui proiect. Basarabia este o parte identitară şi o parte din România. Mi se pare total greşit să venim cu astfel de premise, că ne costă prea mult, că pur şi simplu am discrimina pe cineva? Păi, pe cine discriminăm? Şi o spun astăzi atât ca deputat naţional liberal, cât şi ca nepot de refugiat politic. Mi se pare o greşeală imensă să respingem acest statut-cadru cu privire la drepturile românilor din Republica Moldova! Românii de acolo trebuie să aibă un acces facil pe piaţa muncii din România, trebuie să aibă dreptul la educaţie în ţara lor, în patria unică şi indivizibilă a tuturor românilor şi trebuie să aibă dreptul de a intra pe teritoriul românilor, pentru că sunt nişte oameni care au fost batjocoriţi şi umiliţi de 40 de ani de ocupaţie sovietică. Păi aşa vrem noi să facem unirea?! Spunem că suntem unionişti, însă o facem doar în declaraţii politice şi în interviuri. Hai să o facem şi prin proiecte de lege! Alte naţiuni îşi apără comunităţile istorice nedreptăţite de vitregiile sorţii, care nu se mai găsesc în teritoriul naţional! Care este proiectul nostru? Aşa vrem să aducem noi Basarabia în Uniunea Europeană, Republica Moldova de astăzi?! Haideţi să încercăm să gândim din perspectiva interesului naţional şi a identităţii noastre! Suntem cu toţii români, nu trebuie să ne mai discriminăm! Vă spun sincer, mulţi dintre noi avem rădăcini şi peste Prut. Astăzi este o formă de discriminare respingerea acestui proiect pe baze absolut puerile, pe aceleaşi motivaţii, că ne costă nu ştiu cât sau că nu putem, din pricina nu ştiu cărei legi sau reglementări europene fictive. În primul rând, noi trebuie să înţelegem că, dincolo de dodoni şi rusofoni, trebuie să facem unirea! Nu ştiu dacă acest Parlament, dar sigur generaţia noastră politică trebuie să fie generaţia unirii. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota împotriva respingerii acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Eugen Tomac, Grupul PMP. Vă rog.

Eugen Tomac Domnule preşedinte, Prin această iniţiativă se propunea înfiinţarea unei structuri guvernamentale care să gestioneze relaţia cu Republica Moldova. Cred că mesajul pe care trebuie să-l dăm este de maturitate şi de responsabilitate în relaţia cu românii din Republica Moldova, şi nu în relaţia cu autorităţile care îşi pot schimba viziunea şi obiectivele de ţară, aşa cum se întâmplă astăzi la Chişinău. Cred că ar trebui să întoarcem această lege la comisie şi să o reanalizăm, pentru că mesajul ar fi unul extrem de prost. Asta aşteaptă Dodon, ca România să dea mesaje incoerente în relaţia cu Republica Moldova şi n-ar trebui să facem această eroare la această oră! Mulţumesc.

Florin Iordache Grupul minorităţilor naţionale, domnul Varujan Pambuccian, şi apoi Grupul ALDE, vă rog. Voi supune apoi votului propunerea de retrimitere pe care a făcut-o domnul ...

Varujan Pambuccian Da, domnule preşedinte, aceasta vroiam să vă propun eu, pentru că primul discurs a fost un discurs bun, dar n-a propus nimic. Şi atunci vă propun retrimiterea la comisie, pentru că este o chestiune foarte serioasă, care trebuie abordată ca atare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Grupul ALDE, şi apoi supun retrimiterea la comisie.

Varujan Vosganian Emil Cioran spunea aşa: "România merită iubită abia atunci când îi e greu!". Tot astfel şi cu Basarabia. Eu cred că abia acum, atunci când Basarabia, din perspectiva vocaţiei noastre româneşti, trece prin astfel de încercări, trebuie să fim extrem de prudenţi şi trebuie ca fiecare pas să aducă aminte românilor de acolo că noi îi considerăm parte a poporului român. De aceea, mă asociez acestei solicitări de a retrimite această iniţiativă la comisie şi de a o rediscuta, astfel încât să putem da în continuare un semnal că noi, că Uniunea Europeană, rămânem în continuare parteneri şi că România este şi patria românilor de dincolo de Prut, care multă vreme nu şi-au adus aminte de România, decât un ţinut al exilului în care se trimiteau nişte prefecţi, şi nişte poliţişti şi persoanele indezirabile. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii? Nemaifiind alte intervenţii, supun votului, stimaţi colegi, propunerea de retrimitere. Cine este pentru retrimitere la comisie? Mulţumesc. Voturi împotriva retrimiterii? Nu. Abţineri? Nu. Cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi a fost retrimisă la comisie pentru a fi rediscutată.