28 decembrie 2016 – Continuarea dezbaterii Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale (PL-x 510/2016). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Revenim, stimaţi colegi, cu raportul suplimentar al Comisiei juridice la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. O rog pe doamna vicepreşedinte să ne prezinte amendamentele pe care le-aţi făcut în comisia dumneavoastră la art. 25.

Oana-Consuela Florea Domnule preşedinte, Am introdus sintagma "cheltuieli cu..." la punctele s), ş), t), ţ), u), v), x) şi y). S-a votat.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Acum, la dezbateri generale, din partea colegilor. Îl rog pe domnul Voicu care s-a înscris la dezbateri generale. Vă rog, domnule deputat.

Mihai Alexandru Voicu Mulţumesc mult, domnule preşedinte. Modificarea şi completarea Legii nr. 334 cu privire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost o lege curajoasă, fără niciun fel de îndoială. Nu are, însă, pretenţia de perfecţiune, asta este evident, iar modificările ce s-au adus, prin efortul comun al unor colegi, eforturi ce au trecut dincolo de apartenenţa politică, sunt, după părerea noastră, a Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, de natură a îmbunătăţi prevederile acestei legi. Nu sunt primele modificări ce s-au făcut şi cred eu că nu ar trebui să fie ultimele şi cred că, profitând de faptul că următoarele alegeri vor fi peste doi ani şi jumătate, sunt de părere că ar trebui ca acei colegi din toate grupurile parlamentare, care au lucrat în ultimii ani la această lege, trebuie să mai facă un efort suplimentar. Cred că mai avem datorii, de exemplu, introducerea votului prin corespondenţă şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Trebuie să mai facem nişte reglaje cu privire la problemele cu care ne-am întâlnit practic în timpul acestor două campanii electorale în care a funcţionat noua Lege a finanţării şi cred că în următoarele sesiuni o să prezentăm un proiect mai amplu de modificare şi completare a Legii nr. 334. În ceea ce priveşte proiectul supus astăzi spre dezbatere şi aprobare, Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota în favoarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă, cu modificările aprobate în comisie. Profit de prezenţa mea la microfon pentru a face şi o precizare de procedură, cu privire la lucrurile ce s-au întâmplat cu privire la acest proiect de lege, şi anume că ar trebui cumva, chiar şi atunci când există consens, să respectăm procedurile cu privire la retrimiterea la comisie: cine le poate cere, în ce situaţie, mai ales că s-a dovedit că modificările ce au fost făcute erau, cred eu, de natură a fi fost făcute inclusiv în plen, pe prevederile articolului cu privire la erorile materiale. Vă mulţumesc foarte mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Într-adevăr, aceste erori, tocmai de aceea am zis... se puteau face şi în plen. Profit... doamna vicepreşedinte ne-a prezentat un raport suplimentar, deci dumneavoastră aţi luat act prin votul unanim al comisiei de raportul suplimentar, astfel încât, la art. 25 din raportul iniţial a fost introdusă sintagma "şi" la cele 5 rapoarte care ne-au fost prezentate. Alte intervenţii din partea grupurilor parlamentare dacă sunt? Nu sunt. Bun. Atunci, discutând pe articole, avem 3 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. Dacă la articolul unic sunt observaţii? Nu. La 3 marginal, este vorba de art. 25, cu observaţiile care au fost prezentate în raportul suplimentar. Dacă sunt observaţii? Nu. Au fost adoptate. În aceste condiţii, rămâne la votul final. Are caracter organic. La ora 13,00. Continuăm.