14 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art. 33 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (PL-x 428/2018) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 20. Proiectul de Lege pentru completarea art. 33 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; PL-x 428/2018. Domnul preşedinte Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 33 din Legea-cadru nr. 153/2017, în sensul exceptării instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de la obligaţia publicării listei cu funcţiile în cadrul acestor instituţii, ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice şi care cuprinde date referitoare la drepturile salariale sau băneşti acordate. În urma reluării dezbaterilor, în şedinţele online din 15 septembrie şi 7 octombrie 2020, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului adoptarea proiectului de lege cu amendamente.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Domnule Seidler, vă rog. Grupul USR.

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc. De la ce s-a pornit şi unde s-a ajuns cu această lege? S-a pornit de la ideea că anumite salarii ar trebui să nu fie publice. Bine, între timp, ordonanţa de urgenţă dată de Guvern a rezolvat chestiunea şi s-a legiferat. Nu toate salariile din domeniul public, în România, sunt publice. E absurd, din moment ce, oricum, formula lor de calcul se află în însăşi Legea salarizării. Dar modificările care s-au adus acum la Camera Deputaţilor fac ca această lege să fie în mod evident neconstituţională, pe motiv de bicameralism. Prevederea de la care s-a pornit şi care a fost adoptată de Senat nu se mai regăseşte în forma de la Camera Deputaţilor. În schimb, la Camera Deputaţilor avem tot felul de modificări care nu s-au discutat la Senat. Chiar şi pentru un student în anul I la facultatea de drept e evident că în această formă legea e neconstituţională. În plus, s-au mai acordat nişte sporuri de 15%, pe motiv de nediscriminare. Pentru că aşa facem noi, în România - în timpul crizei, ca nu cumva oamenii să fie discriminaţi, le creştem salariile cu 15%; angajaţi la stat.

Florin Iordache Mulţumesc. Da, domnule Roman, vă rog. La dezbateri generale.

Florin-Claudiu Roman Aici trebuie să fiu de acord cu colegul de la USR. Se pare că sunt şi oameni pregătiţi acolo, care citesc şi înţeleg. Într-adevăr, s-a plecat de la o idee...

Florin Iordache Luaţi-i la voi!

Florin-Claudiu Roman ...şi s-a ajuns la cu totul altceva. Prin urmare, Partidul Naţional Liberal nu va vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Avem 14 amendamente admise... (Vociferări.) Vreţi să interveniţi? OK. Nu mai sunt alte intervenţii.... Avem 14 amendamente. La titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 14? Nu. Rămâne la votul final. Pauză, 5 minute; începe votul final. Rog Secretariatul General, ca legile care au rămas să fie afişate pe site. În 5 minute începem votul final.