13 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene (PL-x 537/2017) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu 23. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene; PL-x 537/2017. Suntem în procedură de urgenţă; caracter organic. Amendamente admise - 33 şi un amendament respins. Din partea comisiei sesizate în fond, Comisia juridică. Pentru prezentarea raportului? Cine prezintă raportul de la Comisia juridică? Domnul Gabriel Andronache.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene; PL-x 537/2017. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată, spre dezbatere, cu proiectul sus-amintit. Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat acest proiect de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal, în scopul transpunerii în legislaţia naţională a unor prevederi din cuprinsul Directivei 214/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, membrii comisiei au examinat iniţiativa legislativă în şedinţa online din 13 octombrie 2020, în prezenţa majorităţii membrilor comisiei. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, cu unanimitate de voturi, au hotărât să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene, cu amendamente admise, redate în Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul raport. Amendamentul respins este redat în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Vă propun ca dezbaterea generală să se desfăşoare în zece minute, iar pe articole, câte un minut pe articol. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Doar cea pe articole, că la dezbateri generale avem timpul alocat, potrivit Regulamentului. Mulţumesc. Intervenţii la dezbateri generale. Domnul Florin Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Astăzi, Partidul Naţional Liberal a reuşit să determine realizarea acordului politic în Camera Deputaţilor pentru adoptarea acestui proiect de lege, în forma amendată de Partidul Naţional Liberal. Şi cred că este extraordinar că, după ani mulţi de tergiversare, confiscarea extinsă a averilor dobândite prin hoţie poate fi luată de către stat după condamnarea definitivă a celor care au băgat mâna în patrimoniul public sau privat. Prin implementarea directivei, averile celor care au fost condamnaţi la o pedeapsă mai mare de patru ani de închisoare, averile ascunse pe numele altora, vor putea fi luate pentru a acoperi prejudiciul adus patrimoniului public sau privat. Prin adoptarea acestei legi mai facem un lucru bun, în sensul că scăpăm statul român de o procedură de infringement inevitabilă şi sancţiuni pecuniare de milioane de euro. Odată adoptată, directiva intră în vigoare şi în România, şi astfel facem dreptate pentru ţară. Le mulţumesc tuturor colegilor care au înţeles necesitatea adoptării acestei legi extrem de importante.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Doamna Ana Birchall. Vă rog.

Ana Birchall Mulţumesc mult, doamnă preşedinte de şedinţă. Cu siguranţă, trăim astăzi un moment important pentru democraţia şi statul de drept din România. Ne aflăm la finalul unei liste a românilor cinstiţi şi de bună-credinţă care, de 30 de ani, văd cum corupţii şi hoţii scapă nepedepsiţi şi cu averile intacte, averi făcute din hoţii. Proiectul de lege cunoscut şi sub numele de "confiscarea extinsă a averilor ilicite" a ajuns, iată, la vot final. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, în România, corupţia a acaparat şi sufocă această ţară de atât de mulţi ani, iar acest fenomen trebuie să dispară, iar România să aibă o şansă la dezvoltarea pe care şi-o doreşte fiecare român cinstit. E timpul să spunem "Ajunge cu hoţiile!". Legea trebuie să fie una şi aceeaşi pentru toţi, iar fiecare leu furat statului român trebuie recuperat. Recuperarea prejudiciilor aduse statului român, recuperarea produsului infracţiunii trebuie să fie o prioritate. Prin acest proiect de lege se asigură astfel transpunerea integrală a Directivei nr. 42/2014 privind confiscarea extinsă. Din prevederile importante pe care le-a menţionat şi domnul Roman, eu aş mai accentua că, practic, prin acest proiect de lege se extinde domeniul de aplicare a confiscării extinse, prin renunţarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracţiuni pentru care aceasta putea fi aplicată. Cu alte cuvinte, prin adoptarea acestui proiect de lege, confiscarea extinsă va putea fi aplicată şi infracţiunilor de serviciu. De asemenea, o altă prevedere importantă priveşte modificarea cerinţelor necesare aplicării confiscării extinse. Astfel, se elimină restricţiile prevăzute în actuala reglementare, astfel încât instanţa va putea să-şi fundamenteze convingerea că bunurile provin din activităţi infracţionale, pe baza oricăror împrejurări. Şi un alt efect important este că bunurile transferate către terţi pot fi recuperate. Cu alte cuvinte, cei care încercau să-şi ascundă, să-şi pitească averea în mâinile terţilor, nu o să mai poată să facă acest lucru. Eu vă rog pe toţi să votaţi pentru adoptarea acestui proiect de lege şi, astfel, prin votul dumneavoastră, să asigurăm succesul şi victoria românilor cinstiţi în faţa corupţilor şi a celor certaţi cu legea.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc.

Ana Birchall Un minut, doamnă preşedinte! Eu aş vrea să le mulţumesc tuturor colegelor şi colegilor din Comisia juridică, în special domnului deputat Andronache, care s-a bătut ca acest raport să vină astăzi în faţa noastră, şi este corect să le dau credit şi tuturor liderilor grupurilor parlamentare, dar în special domnului Simonis şi domnului Roman. Eu vă mulţumesc frumos şi sper să avem un vot favorabil, în unanimitate. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Ion Stelian-Cristian. Vă rog.

Stelian-Cristian Ion Mulţumesc. Sigur, este un proiect pozitiv. Am solicitat... (Defecţiune tehnică.) pentru depunerea acestui proiect de către Guvern, discutarea şi adoptarea lui. Acum avem posibilitatea de a da un vot, astfel încât să dăm judecătorului un instrument pentru a putea dispune confiscarea extinsă a averilor dobândite. Un proiect de lege care îi dă posibilitatea unei astfel de măsuri, în situaţii în care astăzi nu ar putea s-o facă. Aceasta este partea bună a proiectului. Însă nu pot să nu observ concursul acesta între anumite partide politice care încearcă să-şi aroge meritul. Vreau să vă spun un lucru. Meritul cred că aparţine în primul rând Uniunii Europene, faptului că există această directivă fără de care, iată, de multe ori, Parlamentul României nu ar face paşi înainte, fără acea procedură de infringement. Observăm şi campania electorală care se apropie, perioadă în care partidele se iau la întrecere, aşa, în tot felul de borduriade. La locale vedem asfaltări de străzi cu o lună înainte de alegeri, la parlamentare vedem proiecte care au zăcut, în cazul de faţă, din vina PSD, ani de zile, în sertare, le vedem trecute. Deci, iată că se poate şi se putea, important este să tragem nişte învăţăminte şi să adoptăm proiectele la timp, pentru că neadoptarea lor la timp face ca, iată, în speţa noastră, foarte multe situaţii să fi scăpat de sub această măsură a confiscării extinse. Mulţi infractori care şi-au făcut averi ilicite şi-au pus la adăpost averile în perioada care a trecut, din 2017 şi până în prezent. E păcat că nu s-a întâmplat acest lucru mai devreme. E bine că se adoptă, sper eu, acest proiect astăzi. Vă mulţumesc şi sper să acorde toţi deputaţii un vot pozitiv, să voteze acest proiect.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Doamna Oana Bîzgan. Vă rog.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, doamnă preşedinte. Astăzi într-adevăr este o zi extraordinar de bună pentru Parlamentul României şi pentru Camera Deputaţilor, în special. Pe lângă cele două proiecte legislative pe care deja le-am dezbătut şi care urmează să fie votate, mă bucur enorm că astăzi putem să votăm şi acest proiect legislativ pe care l-am susţinut şi îl susţinem inclusiv astăzi, prin votul nostru. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale? Domnul Alfred Simonis. Vă rog.

Alfred - Robert Simonis Şi eu cred că e foarte bine că acest subiect se încheie. Simt o anumită dezamăgire în glasul celor de la USR. Sperau că ne vom opune acestui proiect şi aveau motiv de scandal. Acest lucru nu s-a întâmplat, nici nu aveam în plan să facem asta. Ce nu s-a spus, şi îi mulţumesc şi eu fostei mele colege, doamna ministru al PSD, Ana Birchall, ce nu s-a spus este că această iniţiativă este una a Guvernului PSD, acum mai bine de doi ani de zile, o iniţiativă pe care ministrul justiţiei din Guvernul PSD a promovat-o şi s-a implicat foarte mult în elaborarea ei. Este o directivă care trebuia implementată. Am găsit cea mai bună formulă pentru a fi implementată, fără niciun fel de legătură cu un alt subiect. Astăzi, împreună, sper că toate grupurile parlamentare să voteze pentru transpunerea acestei directive. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Doamnă vicepreşedinte, Stimaţi colegi, Şi eu mă bucur că, în sfârşit, în Comisia juridică s-a reuşit să se realizeze acest compromis - un vot în unanimitate. Şi îi felicit pe colegii din Comisia juridică că în sfârşit, dincolo de dezbaterile aprige politice, mă rog, aici s-a mai vânturat câte un element din acesta, dar s-a reuşit să se facă acele mici ajustări. Trebuie să spunem acest lucru - pentru că România avea în legislatura sa penală confiscarea extinsă. Erau câteva probleme de rezolvat, de găsit poate soluţii mai bune, dar trebuie să spunem un lucru, că şi pe baza legii în vigoare, actualmente, încă, se puteau face aceste confiscări. Din păcate, ele nu s-au realizat, şi nu doar din cauza ineficienţei legii, ci tocmai din cauza cum a fost interpretată, şi mai ales aplicată sau neaplicată o prevedere legală existentă. Printre altele, am fost rugaţi - şi a fost o variantă propusă chiar de colegii noştri din USR - am fost rugaţi de specialişti ca, în loc de formula "judecătorul poate dispune", să introducem sintagma "obligatoriu" în această procedură. Deci, "dispune"... în mod imperativ ne-au cerut judecătorii - adică ei, care până acum aveau acest drept, dar nu s-au puterizat - ne-au cerut nouă, legislativului, să facem un efort şi să le spunem că este obligatoriu. Deci, s-ar putea ca şi cu existenţa acestor prevederi să mai fie băieţi deştepţi care să scape. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Trecem la dezbaterea proiectului de lege. Dacă de la nr. crt. 1 la nr. crt. 33 sunt obiecţii, comentarii? Nu. Aprobate. Există un singur amendament admis. Vrea cineva să-l susţină? Nu. Proiectul merge la votul final.