25 august 2020 – Propunerea legislativă pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Pl-x 64/2019) ( rămasă pentru votul final ).

Florin Iordache 39. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; Pl-x 64/2019. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Comisia pentru muncă. Doamnă Răduţ, vă rog, prezentaţi raportul Comisiei pentru muncă. Vă rog.

Violeta Răduţ Mulţumesc, domnule preşedinte. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea propunerii legislative cu amendamente, care fac parte din prezentul raport.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Domnul Victor Paul Dobre, din partea Grupului PNL. Vă rog, domnule deputat.

Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În 1960, la Galaţi, a început construcţia celei mai mari întreprinderi construite vreodată în România, care la acel moment a ajuns şi la 50.000-60.000 de salariaţi. A fost şi este în continuare, deşi e departe de dimensiunile de atunci, o resursă economică importantă şi posibilitatea de a asigura locuri de muncă la zeci de mii de oameni. În acelaşi timp, însă, de-a lungul anilor, cele două uzine de cocsificare de pe platforma siderurgică au însemnat o poluare extrem de intensă, care a afectat sănătatea locuitorilor din zonă. De aceea, doresc să mulţumesc colegilor din Comisia pentru muncă şi dumneavoastră, în continuare, pentru faptul că aţi acceptat amendamentul meu, pentru a introduce municipiul Galaţi pe lista localităţilor din ţară care beneficiază de această facilitate, de 2 ani, la ieşirea la pensie. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Înseamnă că veţi vota. Grupul USR, domnul Seidler. Vă rog, faceţi legătura.

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc.

Florin Iordache Vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Dacă cineva urmăreşte activitatea Parlamentului, cu siguranţă a observat că în ultima lună suntem la a treia modificare la acelaşi alineat, la acelaşi articol din Legea pensiilor... pentru că se apropie campania electorală şi suntem în an electoral. Acesta este singurul argument real pentru care amestecăm localităţi pentru care într-adevăr s-ar justifica această măsură cu localităţi pentru care nu există de fapt niciun argument pentru a adopta această lege. Este absolut penibil că acest Parlament legiferează, fără niciun fel de studiu de impact, fără niciun fel de argument ştiinţific, într-o chestiune care ar trebui să fie strict ştiinţifică. Aşa cum spuneam şi la dezbaterile anterioare, este iarăşi un mesaj foarte prost pe care Parlamentul României îl transmite, spunându-le oamenilor, nu, nu vom face nimic pentru sănătatea voastră. Speranţa voastră de viaţă este mai mică, ştim acest lucru. Vă permitem doar să vă pensionaţi cu 2 ani mai devreme. Dar de fapt nu ne pasă de speranţa de viaţă din România! Pentru că acesta este singurul lucru pe care, stimaţi colegi, l-am văzut în iniţiativele dumneavoastră de acest fel - nu păsare adevărată, ci doar o prefăcătorie pe bani publici. Jenant!

Florin Iordache Da. Grupul PSD. Vă rog, domnule Simonis.

Alfred - Robert Simonis Domnule preşedinte, N-aş fi intervenit, dacă nu-l auzeam pe antevorbitor spunând câteva lucruri. Înainte de acestea, să ştiţi că sănătatea înapoi nu le-o puteţi da oamenilor, vârsta înapoi nu puteţi s-o daţi - cel puţin la noi încă nu s-a inventat treaba asta. Deci, singura soluţie prin care putem să-i ajutăm pe aceşti oameni este să încercăm să-i scoatem la pensie cu un an, doi, trei înainte, astfel încât să se bucure de anii bătrâneţii în linişte, o perioadă mai lungă. Pe de altă parte, l-am auzit spunând că este regretabil şi penibil că se legiferează în interesul cuiva. Păi, eu, din ce ştiu, la Galaţi, candidatul PNL-USR este domnul Rodeanu, la funcţia de primar al municipiului Galaţi. Înţeleg că s-a legiferat penibil în favoarea domnului Rodeanu. Că altfel nu înţeleg. Pe cine sunt supăraţi? Că... asta am înţeles. Nu, eu chiar cred că şi domnul Dobre, şi doamna Moagher, şi ceilalţi colegi care au făcut amendamente pentru a introduce aceste localităţi în sfera acestei legi s-au gândit la sănătatea acestor bătrâni, care sunt, o tot spun, părinţii, bunicii noştri şi cărora dacă nu putem să le dăm ani din viaţă înapoi, măcar să aibă o bătrâneţe îndelungată şi liniştită, atât cât se poate.

Florin Iordache Păi, diferenţă de viziune, domnule Simonis. Mulţumesc. Avem două amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La art. 65 dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; caracter organic. Am finalizat. 5 minute pauză şi începem votul final.