3 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, precum şi pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (PL-x 305/2020) ( rămas pentru votul final ).

Ion-Marcel Ciolacu 22. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, precum şi pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente; PL-x 305/2020; amendamente admise - 37; caracter ordinar; procedură de urgenţă. Din partea iniţiatorilor dacă sunt intervenţii? Da, domnule preşedinte.

Victor-Viorel Ponta Domnule preşedinte, Vreau să le mulţumesc colegilor de la Comisia juridică, care astăzi au clarificat tot ceea ce mai era de clarificat. În acest fel, partidele care au grupuri în ambele Camere au prioritate, celelalte partide completează Birourile. Sunt locuri destule în Birouri şi pentru alegeri această problemă nu o să o avem. Să sperăm, însă, în urma deciziei de azi, că o să avem alegeri. Dar, măcar din punctul de vedere al organizării, repet, ceea ce a ieşit azi de la Comisia juridică, prin acordul tuturor liderilor şi al grupurilor parlamentare, cred că e o formă absolut corectă şi aplicabilă. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul lider Pambuccian.

Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Din punctul nostru de vedere, proiectul acesta vine cu o reparaţie extrem de importantă, după două rânduri de alegeri în care dreptul nostru de a avea reprezentanţi în birourile secţiilor de votare a fost anulat. Faptul că acum readucem reprezentanţii din partea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale în secţiile de votare este o garanţie că nu vom păţi, în viitor, ceea ce am păţit la ultimele două alegeri, şi anume, ca voturi exprimate în favoarea uneia dintre organizaţiile noastre să nu fie luate în considerare, să nu fie transmise mai departe. Sunt lucruri... Noi nu ne-am plâns atunci în legătură cu chestiunea aceasta, dar lucrul acesta a contat foarte mult pentru organizaţiile noastre, la fel cum ar fi contat foarte mult şi pentru partidele reprezentate în Parlament. Sunt convins. Acum, odată ce a fost iniţiat acest proiect - şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care au lucrat la el şi au participat la iniţierea lui - acum, după ce în Comisia juridică au fost corectate chestiuni care puneau din nou în pericol reprezentarea noastră, acum considerăm că avem un proiect clar, ambiguităţile care apăruseră ieri au fost rezolvate astăzi şi, în consecinţă, îl vom vota. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Preşedintele Comisiei juridice, raportul suplimentar, vă rog. Domnul Halici.

Nicuşor Halici Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra iniţiativei legislative înregistrate cu nr. PL-x 305. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 115/2015, în sensul includerii în componenţa organismelor electorale a formaţiunilor politice care nu au constituit un grup parlamentar, dar au reprezentanţi în cel puţin una dintre Camerele Parlamentului. În raport cu obiectul legii, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice. Membrii Comisiei juridice au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună dezbaterii plenului un raport de adoptare pentru PL-x 305/2020. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă din partea grupurilor parlamentare sunt intervenţii? Dacă nu... Dacă la titlu? (Domnul deputat Gabriel Andronache solicită să ia cuvântul.) Vă rog, domnule Andronache.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor. Am luat cuvântul pentru a spune că ne bucurăm, deoarece o soluţie pe care Partidul Naţional Liberal a propus-o mai întâi printr-o ordonanţă de urgenţă, referitoare la alegerile anticipate, a fost preluată de colegii noştri şi transpusă într-un proiect de lege. Ca atare, nu putem face altceva decât să susţinem această iniţiativă, mai ales că, tot în urma argumentelor de ieri aduse de noi în Comisia juridică, astăzi au intervenit clarificări binevenite. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă la amendamente sunt intervenţii? Dacă nu, legea merge la votul final.