6 mai 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art. 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat (PL-x 386/2019) şi a Proiectului de Lege pentru completarea art. 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat (PL-x 253/2019) ( rămase pentru votul final ).

Florin Iordache 9. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat; PL-x 386/2019; Proiectul de Lege pentru completarea art. 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat; PL-x 253/2019. Pe procedură este o intervenţie.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Foarte scurt. Proiectul de lege prevede înlăturarea unei discriminări care apare între foştii şi actualii militari în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare. Sunt decizii ale Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării şi decizii ale instanţelor diferite, neexistând o practică unitară. Proiectul de lege vine să ajute instanţele să dea aceste decizii în favoarea foştilor militari care sunt discriminaţi. Mai e un proiect cu acelaşi obiect de reglementare, depus de colegul Fifor, care cuprinde practic cam aceleaşi prevederi. Vreau doar să le mulţumesc tuturor colegilor din Comisia pentru apărare care au susţinut acest proiect, pentru că este cazul să le facem dreptate acestor oameni care au fost până acum discriminaţi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Deci avem două proiecte cu acelaşi conţinut, unul pentru adoptare, unul pentru respingere. Raport comun din partea Comisiei pentru muncă şi Comisiei pentru apărare. Domnul preşedinte Mocioalcă, vă rog să prezentaţi raportul.

Ion Mocioalcă Mulţumesc, domnule preşedinte. Este un raport lung, o să încerc să-l citesc cât se poate de succint. În temeiul art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost sesizate, prin adresele din 3 iunie 2019, respectiv din 18 septembrie 2019, cu dezbaterea pe fond a Proiectului de Lege pentru completarea art. 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, respectiv a Proiectului de Lege pentru modificarea art. 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. La întocmirea raportului comun, comisiile au avut în vedere avizul favorabil dat de Consiliul Legislativ, avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, avizul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, punctul de vedere negativ al Guvernului. Cele două iniţiative legislative au ca obiect de reglementare completarea art. 21 din Legea nr. 223/2015, cu un nou alineat, în sensul acordării posibilităţii de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare şi pentru personalul din sistemul de apărare care a fost trecut în rezervă sau i-a fost încetat raportul de serviciu, ca urmare a reorganizării unităţii şi reducerii unor funcţii. Proiectele de lege fac parte din categoria legilor organice. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a analizat favorabil. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea cu amendamente a PL-x 386/2019 şi respingerea PL-x 253/2019. Comisia pentru muncă şi protecţie socială a analizat proiectul de lege în şedinţa din 4 decembrie 2019 şi în şedinţa online din 28 aprilie 2020. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi - o abţinere - adoptarea cu amendamente a PL-x 386/2019 şi respingerea PL-x 253/2019. La dezbaterile din cele două comisii au participat, în conformitate cu prevederile art. 55 şi art. 56 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Proiectele de lege au fost adoptate de Senat, în şedinţa din 28 mai 2019 şi 16 septembrie 2019, în condiţiile art. 75 alin. (2), Teza a III-a din Constituţia României, republicată. Pentru ambele proiecte de lege, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea cu amendamente a PL-x 386/2019 şi respingerea PL-x 253/2019, amendamente care se regăsesc în anexa care face parte din prezentul raport. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Trecem la intervenţiile din partea grupurilor parlamentare. Grupul PSD, domnul Solomon. Nu mai interveniţi? Nu. Bun. Grupul PNL, domnul Victor Paul Dobre. Vă rog.

Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, De-a lungul timpului, în procesul de transformare a Armatei, datorită parcursului de integrare în structurile Nord-Atlantice, modernizării, schimbării majore pe care a suferit-o această importantă instituţie a statului, în acest context au apărut o serie de necorelări pentru cei care au trecut în rezervă sau au ieşit la pensie, în diverse etape. De aceea, iniţiativa colegului meu, Florin Roman, este bine-venită, ca şi a domnului Mihai Fifor, şi eu le mulţumesc tuturor reprezentanţilor partidelor din Comisia pentru apărare care au dat un vot pozitiv şi vă îndemn, de asemenea, alături de Grupul Partidului Naţional Liberal, să votăm acest proiect de lege, care rezolvă şi îndreaptă nişte necorelări care pe unii dintre cei care au servit în armată i-a costat de-a lungul acestor ani. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt înscrieri la cuvânt? Nu. Am terminat dezbaterile generale. Avem trei amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. La art. 3 dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final, are caracter organic.