7 octombrie 2019 – Informare privind încetarea mandatului de deputat al domnului Octavian Goga.

Ion-Marcel Ciolacu Haideţi, vă rog frumos să luaţi loc în bănci! Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor şi anunţ că, urmare a sentinţei penale nr. 171 din 13 martie 2018, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală definitivă, prin Decizia Penală nr. 137/24.09.2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, completul de cinci judecători, transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, de Tribunalul Bucureşti, Secţia 1 Penală, cu privire la domnul deputat Goga Octavian, în temeiul prevederilor art. 70 alin. (2) din Constituţie, ale art. 7 alin. (1) lit. c) şi alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, luăm act de situaţia încetării mandatului de deputat al domnului Octavian Goga. Vacantarea acestui loc va fi supusă votului, pe baza proiectului de hotărâre întocmit de Comisia juridică.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule Ion Stelian, vă rog.

Stelian-Cristian Ion În legătură cu Proiectul de Hotărâre privind vacantarea mandatului de deputat al domnului Goga Octavian, vreau doar să observ o lipsă în acest proiect. Cred că intenţionat s-a trecut cu omisiunea datei de la care încetează acest mandat. Să ştiţi că mandatul încetează retroactiv şi va trebui să restituie toate indemnizaţiile pe care le-a primit. În lege se spune foarte clar: "...încetează de la data rămânerii definitive a hotărârii". Chestia aceasta trebuia trecută în mod expres în hotărâre. Dar, trecând peste inadvertenţa aceasta, astăzi ar trebui să se publice, în Monitorul Oficial, această hotărâre de vacantare, şi rugămintea este ca domnul deputat Nistor Laurenţiu, care este preşedintele Comisiei de validare, să solicite mâine dimineaţă, să convoace şedinţa Comisiei de validare pentru a intra în legalitate, în sensul de a valida mandatul următoarei persoane de pe lista de candidaţi. Este obligatoriu să facem lucrul acesta. Nu putem lăsa un loc de deputat nevalidat în Parlamentul României, doar dintr-o socoteală din aceasta de-a PSD, pentru a mai lua în felul acesta un vot la moţiunea de cenzură. Vreţi să blocaţi un vot la moţiunea de cenzură în felul acesta? Este ilegal şi este periculos să procedaţi astfel. Rugămintea este să convocaţi, pentru că suficient aţi blocat un an de zile această invalidare a mandatului domnului Goga, să convocaţi de urgenţă mâine dimineaţă această şedinţă de validare, pentru a intra în legalitate. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Am o rugăminte. Dacă aţi dori să-mi explicaţi ce este ilegal? Ce anume este ilegal în ceea ce face Parlamentul în acest moment?

Stelian-Cristian Ion Ilegal este faptul că trebuia vacantat locul acesta de deputat de un an de zile. S-a încălcat legea timp de un an. În momentul în care s-a decis...

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles.

Stelian-Cristian Ion ... să se trimită la Monitorul Oficial...

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult.

Stelian-Cristian Ion ... vă rugăm să se convoace de urgenţă această comisie, nu s-o convocaţi săptămâna viitoare, tocmai cu scopul de a vă asigura o absenţă în Parlament la moţiunea de cenzură care, evident, v-ar avantaja. Aceasta este miza pentru dumneavoastră şi este transparentă, deja nu mai este un secret pentru nimeni.

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles miza politică. Nu eram dumerit cu "ilegal". Vreau să vă mai spun un singur lucru. Nu poate să apară în Monitorul Oficial din seara aceasta, pentru că în seara aceasta nu avem vot pe proiectul de hotărâre, avem mâine. După votul final de mâine, categoric va apărea în Monitorul Oficial. Mulţumesc mult. ... pentru corectitudine...

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Gheorghe Tinel. Domnule Bulai, aveţi modificări la ordinea de zi? Domnul Tinel, şi apoi, domnul Bulai.

Tinel Gheorghe Domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, La proiectul de hotărâre privind vacantarea unui post de parlamentar, de deputat, în speţă plecarea domnului Goga şi vacantarea... pentru a permite intrarea în Parlamentul României a următorului parlamentar, solicitarea USR a fost foarte corectă - să se vină la pachet şi cu convocarea Comisiei de validare, în aşa fel încât să dezbatem imediat după votul final, pentru că noi ştim, procedural, că se ia act numai după votul final. Dar, marţi după-masă sau miercuri, cel târziu, putem să dezbatem acest lucru. Dumneavoastră, dacă duceţi acest lucru săptămâna viitoare, după părerea mea încălcaţi nişte cutume, pe care tot dumneavoastră le-aţi introdus. Aţi avut interes, l-aţi validat imediat cum s-a vacantat! Nu aveţi interes, nu vreţi! Mai lungiţi încă o săptămână, după moţiunea de cenzură. Nu este corect, după ce a stat ţinută un an de zile la sertar, această validare, să ştiţi! Nu este corect pentru ceilalţi care sunt corecţi, din rândurile dumneavoastră, ale PSD-iştilor, să ştiţi, care aveţi o abordare corectă faţă de ceea ce înseamnă activitatea parlamentară, actul de legiferare, de raportare la ceea ce înseamnă un parlamentar integru! (Vociferări.)

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnule Bulai, vă rog.

Iulian Bulai Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Sunteţi foarte generos, sărind rândul, lăsând alţi colegi parlamentari să dea dreptate USR. Vreau să vă spun că, înainte de a începe campania electorală şi a lăsa TVR să se transforme în goana de partid a PSD, şi înainte de a trece această moţiune de cenzură, vă anunţ că au trecut 226 de zile, din februarie, când, împreună, am votat Comisia de anchetă pentru TVR. Haideţi să dăm drumul la această comisie. Acum mai aveţi două, trei zile, înainte să pierdeţi total majoritatea. Avem nevoie de acest lucru. Ajungem noi, o să facem dreptate... Mai aveţi două zile să vă respectaţi cuvântul. (Vociferări.) Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Am luat act. Domnul Movilă Petru. Vă rog.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Sigur că, după un an şi şase luni, reuşim să facem ceea ce trebuie, să punem în aplicare o hotărâre definitivă a instanţelor din România, care constată că un coleg parlamentar nu poate să-şi mai îndeplinească aceste atribuţii şi să părăsească Parlamentul. A trebuit un an şi jumătate pentru ca această decizie să devină în sfârşit reală, în condiţiile în care colegul nostru a votat legi, a participat activ la viaţa parlamentară, a viciat rezultatul votului de multe ori şi, din păcate, în conformitate cu multe sau împotriva multor declaraţii făcute de colegi care au spus că ţin la imaginea Parlamentului şi la responsabilităţile acestei instituţii, comportamentul lor a fost total împotrivă şi, în sfârşit, putem spune că prin această decizie purificăm, dacă vreţi, Parlamentul, îl curăţăm de un coleg care nu mai avea dreptul să participe la decizii, prin vot, în favoarea cetăţenilor. PMP salută această decizie, chiar dacă este după foarte, foarte mult timp. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc.