4 aprilie 2018 – Supunerea la votul final:

Florin Iordache Rog colegii să se aşeze, pentru a putea începe şedinţa de vot final. Facem întâi un vot de control, da? Bun. Să înceapă votul. Reluăm. Reluăm şedinţa de vot final. Deci facem doar vot de control. Să înceapă votul. Da, 261 de... da, prezenţi, 261. Suntem în cvorum. Începem sesiunea de vot final, da? Observaţii din partea liderilor? Nu. 1. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor; PH CD 17/2018. Să înceapă votul. 272 de voturi pentru, un coleg care nu şi-a exprimat votul. Adoptat. Legi ordinare. Adoptări. 2. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate. Comisia pentru mediu propune adoptarea. Să înceapă votul. 164 de voturi pentru, 88 de voturi împotrivă, 15 abţineri, 3 colegi care nu şi-au exprimat votul. Adoptat. Explicarea votului, domnul Cornel Zainea, vă rog.

Cornel Zainea USR a votat împotriva acestei iniţiative, deoarece este o iniţiativă foarte slabă, care încalcă directivele europene. Şi mi se pare scandalos faptul că, deşi a venit o scrisoare din partea Uniunii Europene, care ne-a avertizat că dacă vom trece această lege avem risc de infringement, preşedinţii comisiilor au ascuns această scrisoare şi nu au adus-o în dezbatere publică. Împreună cu PNL şi PMP vom contesta această lege la CCR.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Da, mai departe. 3. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 94/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008. Comisia pentru agricultură propune adoptarea. Să înceapă votul. 277 de voturi pentru, 2 colegi care nu şi-au exprimat votul. Adoptat. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2017 privind înfiinţarea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare. Comisia pentru buget... Voci din sală : Explicarea votului. (Domnul deputat Nicolae Giugea solicită să ia cuvântul.)

Florin Iordache Da, domnul Giugea, vă rog. Colegii nu mi-au semnalat intervenţia dumneavoastră. Vă rog.

Nicolae Giugea Am votat pentru acest proiect de lege, întrucât este conform directivelor Uniunii Europene, referitoare la ceea ce înseamnă garantarea siguranţei alimentare a Uniunii Europene, în condiţiile distorsionării pieţei agricole, în contextul embargoului impus de Federaţia Rusă produselor alimentare şi agroalimentare provenite din Uniunea Europeană. Este o lege a echivalenţelor, a competenţelor şi a garanţiilor. Aş vrea, pe această cale, să-i transmit şi ministrului iarmaroacelor, oboarelor şi târgurilor săptămânale, colecţionarului naţional de dulceaţă şi ciorapi de lână, că în momentul de faţă echivalenţele nu intră în competenţele Domniei Sale. Nu şi le-a inclus în competenţele Domniei Sale. Întrucât exportăm grâu cu subvenţie şi, în echivalenţă, la un vapor de grâu importăm un vagon de făină cu valoare plus, valoare mult adăugată, sau un portbagaj de biscuiţi. 50% din făina utilizată în România provine dintr-o ţară vecină care nu are producţie de grâu cât importăm noi făină de la dumnealor. Iar România este al doilea importator de biscuiţi din Uniunea Europeană. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache 4. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2017 privind înfiinţarea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare. Comisia pentru buget propune adoptarea. Să înceapă votul. 247 de voturi pentru, 23 de abţineri, 2 colegi care nu şi-au exprimat votul. Adoptat. Legi organice. Adoptări. 5. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, reexaminată la cererea preşedintelui României. Comisia juridică propune adoptarea. Să înceapă votul. 195 de voturi pentru, 71 de voturi împotrivă, 6 abţineri. Adoptată. Mergem mai departe. Explicarea votului, doamna Raluca Turcan.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Dragi colegi, Aceasta este o lege de modificare a referendumului, întoarsă spre reexaminare de preşedintele României, şi care a fost contestată la Curtea Constituţională, de PNL. Dezbaterea pe această Lege de modificare a organizării referendumului este cel mai bun exemplu, dacă aveam nevoie, de un dublu discurs din partea majorităţii de guvernare, şi un exemplu, de asemenea, de cinism crunt, faţă de milioane de români. Stimaţi colegi din majoritatea parlamentară, invocaţi această lege cu pretextul fals şi cinic, cum am spus, că sunteţi pentru referendumul de modificare a Constituţiei, pentru întărirea familiei. Este o ipocrizie crasă. (Vociferări.) Şi matematica vorbeşte de la sine. Niciodată nu veţi reuşi să învingeţi matematica. Ne-am convins şi noi, pe pielea noastră, când am avut moţiuni. (Vociferări.) Şi dacă dumneavoastră aţi fi susţinut cu adevărat modificarea Constituţiei, pentru întărirea familiei, vreau să vă spun că aţi fi putut organiza referendum de trei ori până acum, dacă voiaţi. Pentru că, matematic, pentru demararea referendumului, vă trebuie 310 voturi. 310 voturi! Dumneavoastră aveţi, ca majoritate de guvernare, 321 de voturi. Partidul Naţional Liberal a afirmat că susţine referendumul de modificare a Constituţiei, pentru întărirea familiei. Şi, cu voturile noastre, pe care vi le-am pus pe masă, şi în Camera Deputaţilor, şi în Senat, aţi fi ajuns la 412 voturi. Aţi fi avut voturi pentru modificarea Constituţiei şi pentru organizarea referendumului. Însă, nu, dumneavoastră vă folosiţi de milioane de oameni care au semnat, de bună-credinţă, cum am semnat şi eu, cum au semnat foarte mulţi colegi care au strâns semnături pentru acest referendum. Şi urmăriţi, de fapt, cu această lege, amputarea atribuţiilor preşedintelui României. Aceasta este destinaţia şi ţinta dumneavoastră finală. Dar greşiţi profund.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan Nu, lăsaţi-mă să-mi termin... vă mai iau fix 30 de secunde. Sper să aveţi această îngăduinţă.

Florin Iordache Fix-ul durează cam mult la dumneavoastră.

Raluca Turcan Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da.

Raluca Turcan Dumneavoastră nu veţi guverna la nesfârşit. Nu veţi avea la nesfârşit un Guvern care să se execute şi, în 30 de zile de la adoptarea unei legi, să facă un referendum. Dumneavoastră afectaţi organizarea unui referendum consultativ şi constituţional, pentru toţi anii de-acum înainte, până când...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan ... se va mai modifica Legea de organizare a referendumului.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan Aşadar, Partidul Naţional Liberal a votat împotrivă. Şi, da, susţine referendumul de întărire...

Florin Iordache Da.

Raluca Turcan ... a familiei, aşa cum susţinem şi integritatea în funcţia publică. Mi-aş dori să vă văd votând pentru integritatea în funcţia publică.

Florin Iordache Acesta este "dublul limbaj". Vă rog, domnul lider Daniel Suciu, Grupul PSD.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc mult, domnule preşedinte de şedinţă. Cum susţine Partidul Naţional Liberal acest referendum, dacă face orice ca acesta să nu aibă loc? Se discută de acele 3 milioane de semnături nu de ieri, nu de azi, ci de peste un an de zile. S-a atacat la Curtea Constituţională. Aţi făcut absolut toate demersurile ca acest referendum să nu aibă loc. Stimaţi colegi, Nu ştiu dacă se potriveşte această maximă, dar "Diavolul se ascunde în detalii". Folosiţi absolut orice detaliu ca voinţa celor 3 milioane să nu ajungă fapt şi să se ajungă la urne. Asta faceţi. În rest, tot ceea ce ne-aţi spus aici, că susţineţi, dar aţi votat împotrivă, este pură ipocrizie. Asumaţi-vă acest lucru. Ieşiţi public şi explicaţi de ce aţi întârziat prin orice metodă acest demers. Pentru că, surpriză, vom ajunge la referendum. Şi nu nouă, celor din majoritatea parlamentară, care am susţinut acest demers, trebuie să ne daţi socoteală. Acest demers este susţinut de absolut toate bisericile, atât cele istorice, cât şi cele neoprotestante. Este un demers legitim pe care poporul român trebuie şi şi-l asumă. Iar Partidul Social Democrat, ALDE şi foarte mulţi colegi de la alte partide şi l-au asumat. Dumneavoastră, nu. Deci, asumare, nu ipocrizie, stimaţi colegi. (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Barna. Un singur vorbitor de grup parlamentar, să ştiţi.

Ilie Dan Barna Şi de această dată folosim o temă sensibilă şi divizivă a societăţii pentru a ataca statul de drept. Avem un mecanism foarte clar al referendumului. Prin această lege de fapt pervertiţi şi acest instrument. După atacul constant la justiţie, de un an şi jumătate, pervertim şi instrumentul referendumului, pentru a ne îndrepta, cu surle şi trâmbiţe, către modelul din Ungaria sau către cel din Polonia. Despre asta este vorba, în realitate. USR, bineînţeles, a votat împotrivă. Şi va ataca la Curtea Constituţională ceea ce s-a adoptat astăzi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Márton Árpád. (Domnul deputat Pavel Popescu solicită să ia cuvântul.) V-am spus, un singur vorbitor de grup parlamentar. (Domnul deputat Pavel Popescu solicită să ia cuvântul pe procedură.) Nicio procedură. Procedura e un singur vorbitor, v-am spus. Domnul Márton Árpád şi domnul Petru Movilă.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Îmi pare foarte bine şi îmi place foarte mult această modalitate de a interveni şi a discuta pe lângă legi. E adevărat, Parlamentul este un for de dezbatere în care fiecare îşi expune punctul de vedere. E adevărat, reglementat, de obicei, în legătură cu problema pusă în discuţie. Acelor colegi care vorbesc despre o altă lege, trebuie să le spun, şi în primul rând, cetăţenilor României, că n-am votat nimic în legătură cu revizuirea Constituţiei. Legea aceea a trecut de mult de Parlament. Deci toate susţinerile pentru sau contra unui sistem familial nu au nicio legătură cu această lege. E adevărat, doamna preşedinte, printr-o simplă frază, a spus că amputăm competenţa preşedintelui. Da, amputăm, pentru că erau preşedinţi care au abuzat de această competenţă a preşedintelui. Este vorba de domnul Băsescu, în al cărui partid, pe vremea respectivă, doamna preşedinte era, care, la alegeri, a mai pus nişte întrebări în plus cetăţenilor, inducându-i în eroare şi aducându-i la vot. Ceea ce se pregătea din nou de un alt preşedinte, care a preluat nişte modalităţi de acţiune de la fostul preşedinte. Da, noi credem şi suntem convinşi că sunt anumite momente importante de referendum. Referendumuri care nu sunt de întrebare a populaţiei dacă doreşte ceva, un lucru sau altul, ci, din contră, în care populaţia însăşi decide. Un astfel de referendum este cel de modificare, revizuire a Constituţiei, care... prin votul cetăţeanului se va adopta legea respectivă. Şi nu trebuie să virusăm această procedură cu altfel de întrebări, cât de cât sofisticate sau nesofisticate. Mi se pare că e un lucru clar, just şi corect faţă de cetăţeni, să ştie despre ce votează. Deci această lege vorbeşte despre modalitatea de organizare a referendumului şi nu despre o lege de revizuire a Constituţiei.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Movilă Petru, PMP.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, La vremea când referendumul privind reducerea numărului de parlamentari a fost iniţiat, validat de Parlament şi votat de cetăţeni, nu a spus nimeni că este neconstituţional, în afara legii. De altfel, rezultatul referendumului nu l-a pus nimeni în aplicare. Şi mă refer la instituţia Parlamentului, care trebuia să facă ceea ce au hotărât cetăţenii, ca urmare a votului respectiv. Astăzi, da, am votat şi noi împotrivă, pentru că vorbim despre modificarea unei Legi de organizare a referendumului. Nu vorbim nici de Constituţie, nici de teme de referendum. Şi inducerea falsă a faptului că aceia care au votat împotrivă au votat împotriva a ceea ce noi, românii, spunem: că familia este formată din soţ-soţie, bărbat şi femeie este adevărul, este un lucru fals şi grav. Un lucru care aruncă asupra celor care au votat responsabil o imagine nu tocmai corectă. Cred că - încă o dată spun - Legea referendumului, votată astăzi, legea de modificare este o lege care mai amputează puţin din democraţie şi din atribuţiile preşedintelui. Partidul Mişcarea Populară a votat împotrivă. Şi fac şi eu apel la dublul limbaj, la demagogie. Şi cu faptul că încă un sfert din PSD sunt cei care au votat cu Băsescu la referendum. Membri ai PSD, parlamentari ai PSD. Asumaţi-vă acest lucru. Vorbim despre o lege cu aplicabilitate tehnică. Şi cetăţenii români nu sunt induşi în eroare, pentru că pe buletinul de vot, la referendum, întrebarea este clar menţionată, nu au zeci de pagini la care să trebuiască să se gândească zile întregi. Puţină măsură nu strică nimănui. Mulţumesc.

Florin Iordache 6. Proiectul de Lege privind unele măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor. Comisia juridică propune adoptarea. Să înceapă votul. 273 de voturi pentru. Adoptat. 7. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale. Comisia pentru apărare propune adoptarea. Să înceapă votul. 230 de voturi pentru, 33 de voturi împotrivă, 11 abţineri. Adoptată. 8. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002. Comisia pentru cultură propune adoptarea. Să înceapă votul. 273 de voturi pentru, un vot împotrivă, 6 abţineri. Adoptată. Explicarea votului, domnul Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Distinşi colegi, Vreau să vă mulţumesc tuturor, din suflet, pentru solidaritate, înţelegere şi sprijin. Este un proiect care, dacă va deveni lege - sper să fie adoptat şi de Senat - va promova mesaje cu caracter necomercial prin intermediul media. Pe de o parte, de protejare, de iubire a naturii, pe de altă parte, de promovare a produselor româneşti. Încă o dată, vă mulţumesc tuturor. Şi, în această Săptămână a Patimilor şi a pătimirii noastre, să fie într-un ceas bun! Mulţumesc.

Florin Iordache 9. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, reexaminată la cererea Preşedintelui României. Comisia pentru sănătate propune adoptarea. Să înceapă votul. 249 de voturi pentru, un vot împotrivă, 27 de abţineri. Adoptată. Legi organice. Respingeri. 10. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale. Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru muncă propun respingerea. Să înceapă votul. 267 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă, 11 abţineri. A fost adoptată propunerea de respingere. Următoarea. 11. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. Comisia pentru învăţământ propune respingerea. Să înceapă votul. 240 de voturi pentru, 36 de voturi împotrivă, 4 abţineri. A fost adoptată propunerea de respingere. Şi acum... 12. Moţiunea simplă iniţiată de 106 deputaţi. Să înceapă votul. 94 de voturi pentru, 159 de voturi împotrivă, 7 abţineri, 3 colegi care nu votează. Moţiunea a fost respinsă. Explicarea votului. Domnul... Un singur vorbitor. Domnul Ştirbu, vă rog.

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc. Doamnelor, Domnilor, Înainte a de pleca, vreau să vă urez, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, să fiţi mai buni, să fiţi mai bine dispuşi, să avem parte de linişte în familie. Iar la explicarea votului, doamnelor, domnilor, după cum aţi văzut astăzi, discretul ministru al culturii nu a binevoit să participe la acest vot. Sper din toată inima să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea. Sper ca aceia din conducerea Ministerului Culturii, cei din conducerea Guvernului, cei din conducerea Departamentului pentru Centenar să înţeleagă că românii aşteaptă ca sărbătoarea Centenarului naţional să nu se transforme într-o ruşine naţională. Apreciez din toată inima faptul că ascultaţi. Iar pe această cale vă urez încă o dată să aveţi parte de multă, multă bucurie, cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Vă mulţumesc. (Aplauze.)