12 iunie 2017 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării (PL-x 320/2016/2017). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase A, este retrimis, da, mă scuzaţi. 14. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. Comisia?

Bogdan-Ionel Rodeanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În conformitate cu prevederile art. 137 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată spre dezbatere şi avizare în fond, în vederea reexaminării, ca urmare a cererii Preşedintelui României, potrivit art. 77 alin. (2), cu Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, trimisă cu adresa nr. 320/2016, din data de 29 mai 2017. Nu au fost sesizate comisii pentru avizare. Preşedintele României, la 26 mai 2017, s-a adresat Parlamentului cu cererea de reexaminare a dispoziţiilor art. 5 alin. (1), art. 12, art. 13, art. 56 1 şi art. 57 alin. (2) din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006, trimisă Administraţiei Prezidenţiale pentru promulgare. Legea este organică. Se adoptă, potrivit art. 76 din Constituţie. Potrivit art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, la lucrările comisiei au participat, în calitate de invitaţi, domnul Nicolae Nasta, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, doamna Mădălina Cioiulescu şi domnul col. Sorin Chiper, consilieri juridici, toţi din partea Ministerului Apărării Naţionale. În urma reexaminării Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerul Apărării Naţionale, în data de 7 iunie, în şedinţă, cu 10 voturi pentru şi 5 împotrivă, membrii comisiei propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Legii modificate parţial, în sensul cerut de Preşedinţie, în cererea de reexaminare. Amendamentele sunt cuprinse în anexa care este parte integrantă din prezentul raport.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnule Dobre, vă rog.

Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul parlamentar al PNL a votat şi în comisie, vom vota şi în plenul Camerei, împotriva raportului, la reexaminarea solicitată de preşedinte, aceasta întrucât raportul, aşa cum a fost el adoptat de comisie, duce la limitarea atribuţiilor constituţionale, atât ale preşedintelui, după care ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi pe cale de consecinţă, şi a preşedintelui, privind deciziile ce ţin de apărarea naţională, care este, încă o dată, un atribut constituţional al preşedintelui. Respectiv, nu vom fi de acord cu modificarea sistemului de numire a directorului general al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Aşa cum prevede raportul adoptat de comisie, acest lucru practic trece Consiliul Suprem de Apărare a Ţării doar la un capitol de consultare, şi nu la aprobare, aşa cum avea prevăzut legea iniţială. Este vorba de atribuţiile constituţionale ale preşedintelui şi ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Nu cred că este normal ca printr-un proiect de lege să ocolim, dacă nu să încălcăm, prevederile constituţionale. Am explicat acest lucru şi în comisie. Cred că bine ar fi, şi aş propune majorităţii, să retrimitem, în primul rând, comisiei, acest raport, pentru o discuţie suplimentară, în termen de două săptămâni. Încă o dată, subliniez faptul că suntem în situaţia de a depăşi limitele Constituţiei, pe acest proiect de lege pentru care preşedintele a cerut reexaminarea.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, propunere de retrimitere la comisie, două săptămâni. Vot. 67 de voturi pentru, 104 voturi împotrivă. Respins. Vă rog, alte intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Cu amendamentele admise, legea merge la votul final.