14 februarie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Pl-x 27/2016). ( rămasă pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Mai departe punctul 48, Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice... nu-l am pe ordinea de zi...da... PL-x 108/2011. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte să intervină cineva? Dacă nu, din partea... (Rumoare.) (Domnul deputat Ioan Munteanu, vicelider al Grupului parlamentar al PSD, îi atrage atenţia că a sărit o poziţie.) 48... Bun. Nu-l am aici. Nu este. Îmi cer scuze. Punctul 48 este Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Este Pl-x 27/2016. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte să ia cuvântul cineva? Dacă nu, din partea Comisiei pentru muncă, domnul preşedinte Adrian Solomon, pentru prezentarea raportului comisiei.

Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Raport comun al Comisiei pentru muncă şi al Comisiei pentru administraţie publică. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea cu un nou articol, a Legii nr. 263/2010, în sensul ca primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru fiecare mandat de 4 ani, iar vârsta de pensionare redusă să nu fie mai mică de 60 de ani. Cele două comisii au dezbătut în şedinţe separate. Au votat în unanimitate respingerea propunerii legislative. Legea face parte din categoria legilor organice.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dacă doreşte cineva să intervină? Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamna preşedinte. Grupul Partidului Naţional Liberal susţine adoptarea acestui proiect de lege, în urma consultărilor cu asociaţiile profesionale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor din România. Eu cred că este un moment foarte important să ascultăm şi oful primarilor, pentru că foarte mulţi dintre noi am ajuns aici pe votul primarilor. Şi trebuie să admitem că administraţia nu poate să rămână o bătaie de joc şi o "Cenuşăreasă" a Administraţiei Centrale din România. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Dacă nu mai sunt alte intervenţii, propun... Vă rog. Domnul deputat Solomon.

Adrian Solomon Da. Foarte frumos din partea Partidului Naţional Liberal, însă îi rog să nu creeze... o nouă situaţie de discriminare între categoriile socio-profesionale. Nu înţeleg de ce primarii să iasă mai devreme la pensie decât profesorii, sau decât medicii, sau decât... parlamentarii? Prin urmare, cred că cea mai bună situaţie este să lăsăm populismele deoparte. Am ieşit... şi cu votul celor din primării, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să muncească mai puţin, ci, din contră, sa-i ajutăm prin ceea ce facem - prin votarea bugetului, prin susţinerea proiectelor lor - să muncească mai mult.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Propunerea de respingere rămâne pentru şedinţa de vot final. În continuare, punctul 49 a fost retrimis Comisiei, termen două săptămâni, în şedinţa noastră de ieri.